Чай із кавового листя
Якщо зазирнути в минуле кавової індустрії, можна дізнатися, що кавове листя використовували в якості чаю століттями, наприклад, відомо, що в Ефіопії люди часто збирали з кавових дерев тільки листя, а ягоди залишали на гілках. Напій заварений з листя арабіки або робусти в Ефіопії називають “куті”.
Особливості напою з кавового листя
Чай з кавового листя має унікальний склад, який містить мангіферин, тригонелін та хлорогенові кислоти, а тригонелін та хлорогенові кислоти містяться і в каві.
Мангіферин - це біоактивний компонент, який також є в манго: він допомагає стримати розвиток діабету та інших хвороб, знижує вміст холестерину і підвищує глікоген, який служить паливом для м'язів.
Тригонелін дає розслаблювальний ефект, допомагає від мігрені та стримує розвиток вірусних та бактеріальних інфекцій, він також має протидіабетичні властивості.
Хлорогенові кислоти належать до поліфенолів і мають виражену антиоксидантну дію, тобто допомагають людському організму уповільнити процес старіння, а ще хлорогенові кислоти в кавовому листі допомагають зміцнювати судини.
Смак і аромат
Смаковий профіль напою з кавового листя, так само, як і у кави, багато в чому визначається теруаром. На цьому схожість з зерновою кавою закінчується - смак у куті повністю відрізняється від кавових напоїв.
Відзначають схожість цього чаю з улуном: гладке шовковисте тіло та виражена солодкість. Люди, які куштували напій з кавового листя, описують його відтінки, як: “ванільні та медові з насиченими землистими нотками”.