Чому китайці п'ють чай із піал
Культура чаювання в Китаї значно відрізняється від традиційної, в нашому розумінні. Китайський чайний посуд загалом, а особливо піала, надає ідеальну можливість для зосередження на чаюванні - вона дає змогу насолоджуватися різними нотами смаку й аромату, а також спостерігати за процесом заварювання чаю та створення особливої атмосфери під час його вживання.
Чому чай краще пити з піал
- Чай у Китаї традиційно заварюють кілька разів проливним методом. Особливість цього способу в тому, що після кожної протоки смакові якості чаю відкриваються з нового боку, а саме розкривається весь спектр особливостей смаку і післясмаку, а маленька піала, завдяки невеликому об'єму, дає змогу контролювати процес поступового насичення.
- Форма піали теж має значення - невелика глибина і відносно її широкий діаметр, дають змогу чаю швидше остигати, крім того, під час чаювання з піали, напій, насамперед, потрапляє на верхнє піднебіння, яке найбільш сприйнятливе до смакових якостей чаю.
- Чайна церемонія в Китаї - це та ж медитація: проливи чаю, наповнення піал, як повторення дій, а також насичення різноманітністю смаків, занурюють у так званий "чайний транс".
- Піали з кераміки та порцеляни додають чаюванню особливого колориту, занурюючи в минуле. Традиція пити чай з піал була поширена і відома ще в першому тисячолітті нашої ери. Їхня витонченість і краса додають чайній церемонії особливого естетичного задоволення та задають загальний настрій.
Розпивання чаю з піал - це не вгамування спраги, не додаток до десерту та не спосіб зігрітися в холодну пору року, а свого роду відпочинок, насолода та медитація, і сьогодні, незважаючи на те, що традиція пити чай з піали налічує безліч століть, у нас є можливість відтворити й зануритися в цей магічний обряд і по-справжньому насолодитися смаком чаю