Как правильно молоть кофе
Свіжообсмажена зернова кава має приголомшливий смак та аромат, а для їх збереження необхідно розібратися, як правильно молоти каву перед приготуванням напою - цей процес неймовірно важливий. Неправильний помел загрожує отриманням рідкої консистенції, появою в смаку неприємної гіркуватості або кислинки, втратою аромату.
Загальні правила
Насамперед розглянемо загальні правила того, як правильно молоти каву в кавомолці без втрати початкового смаку й аромату. Професійні бариста рекомендують:
- не готувати перемелену сировину із запасом, у такому вигляді вона швидко втрачає початкові якості, краще займатися цим безпосередньо перед приготуванням у потрібному обсязі;
- правильно вибирати тип помелу - залежно від напою, який ви готуватимете, а також від способу, тому якщо приготування планується в турці - потрібен дрібний помел;
- брати потрібну кількість зерен - у середньому, на одну чашку готової кави слід брати 2 ст.л. зерен.
Деякі практикуючі бариста воліють перемелювати зерна в ручних кавомолках, що хоч і забирає час і сили, але унеможливлює ризик їхнього перегріву, що дає змогу зберігати фірмовий аромат і смакові якості. Альтернативним варіантом цього буде помел кавових зерен у вбудованих млинах у кавоварках, де повністю унеможливлюється їхній контакт із киснем і, відповідно, окислення.
Види помелу
Ми вже розповіли вище про те, що процес правильного помелу зерен кави залежить і від того, який кавовий напій, як і де планується готувати. Тут загальні правила помелу такі:
- великий - використовується для заварювання у френч-пресах за 8 хвилин до приготування;
- середній - підходить для гейзерної кавомашини, готують за 6 хвилин до варіння;
- дрібний - ідеальний для крапельних кавоварок;
- надтонкий - для приготування в чашці або в джезві.
Ступінь подрібнення кави необхідно вибирати, орієнтуючись на кавове обладнання, що використовується для приготування кавових напоїв.
Як правильно молоти каву в кавомолці в домашніх умовах
Ось ми і підійшли до найголовнішого - як молоти каву в домашній кавомолці правильно - це зовсім не складно. Насамперед потрібно підготувати пристрій - переконатися в тому, що він чистий, сухий і не має стороннього запаху. Далі слідує засипання зерен у потрібній кількості (не потрібно їх перемелювати «в запас») та ввімкнення апарату. Тривалість його роботи залежить від ступеня подрібнення, який ви плануєте отримати - великий потрібно молоти 10 секунд, середній 13 секунд, еспресо 20 секунд, надтонкий 40 секунд - після цього можна переходити до варіння напою.