Какая разница между арабикой и робустой: что выбрать?
Арабіка та робуста - два види кави в зернах, які вирощують у промислових масштабах, крім них, є й інші, але їхні обсяги від усієї кави у світі не перевищують двох відсотків, наприклад, ліберіка, ексцельса та еуженіоідіс.
З усього виробництва арабіки та робусти, арабіка - приблизно 70%, робуста - 30%. Причин популярності арабіки багато, а головна - кава арабіка просто смачніша, але цікаво, що ці дві рослини - родичі.
Смак
В арабіці багато ліпідів і цукрів, які роблять смак інтенсивним та кислотним. У конкретному сорті арабіки з конкретного регіону можна відчути солодкість ягід, кислотність цитрусових, аромат квітів та горіхів.
У робусті більше кофеїну і хлорогенової кислоти та мало ліпідів і цукрів - це робить робусту гарним енергетиком, але кофеїн також надає каві гіркоти та важкого аромату. Смак зернової кави робусти - терпкий і плоский, тому отримати від нього відтінків, таких як у арабіки, просто неможливо.
Смак також сильно залежить від того, який догляд отримує кава на фермі - те, що робуста невибаглива до умов, не означає, що за нею не потрібно доглядати. Якісна робуста, за якою стежать і доглядають, буде кращою за арабіку, якій не приділяють увагу. Також не варто пити розчинну каву. Незважаючи на заяви виробників, майже завжди її роблять із дешевої робусти, хоча буває й так, що її роблять із хорошої спешелті кави, щоправда, в цьому випадку вона досить дорого коштує та купити розчинну каву стає проблематично.
Якщо арабіка смачніша, навіщо потрібна робуста
У арабіки і робусти свої завдання і свої фанати, тому немає єдиної думки, що краще або гірше. Хтось вважає, що робусту взагалі не потрібно використовувати, а хтось проводить цілі дослідження, щоб підібрати сорт робусти, який разом з арабікою дасть змогу відкрити нові смаки.
Робуста дає хороші креми в еспресо, густину та терпкість напою, але в смаку з'являється неприємна гіркота та важкий аромат, але це не означає, що з робусти не можна нічого приготувати. Класична італійська кава в зернах - це майже завжди сильно-обсмажена суміш з арабіки та робусти - такі суміші дешевші за чисту арабіку та надають каві характерної гіркоти.