Японский кофе: сочетание горячей экстракции и льда: сочетание горячей экстракции и льда
Японську каву https://papakava.ua/ua/products/grain-coffee з льодом, або флеш-брю, почали готувати в Японії ще 1960 року, однак у США та Європі напій став відомим лише у 21 столітті.
Для приготування японської кави використовують лійку, а співвідношення меленого зерна і води беруть таке саме, як для звичайної гарячої фільтр-кави - 1:16, тобто 15 г кави на 250 мл води. Частину води заморожують та поміщають лід у ємність для готового напою. Порцію рідини, що залишилася, нагрівають до потрібної температури та проливають через мелену каву.
"Більша частина розчинних сполук кави екстрагується протягом першої стадії заварювання, а на останньому етапі напій балансується, тому ми спочатку створюємо концентрат, а потім відновлюємо баланс за допомогою льоду”, - пояснює чемпіон UK Brewers Cup 2020 року та бариста у WatchHouse в Лондоні Маттео Д'Оттавіо: “ Гарячий напій моментально охолоджується - це дає змогу отримати яскравіший та чистий смаковий профіль, а також делікатно підкреслити ноти, закладені генетикою й обсмажуванням".
Для отримання якісного напою важливо дотримуватися певної рецептури і співвідношення кави, гарячої води та льоду. Маттео Д'Оттавіо дотримується співвідношення кави і води 1:17, при цьому 65 % води - гаряча, а 35 % - лід. Воду для приготування льоду потрібно обов'язково зважувати, а не брати на око, інакше є ризик, що кава не буде збалансованою.
"Для приготування флеш-брю рекомендую обирати каву з високою кислотністю, фруктовими та квітковими нотами або ж із шоколадними та горіховими. Помел краще зробити дрібнішим за звичний, оскільки через каву проходить менше води", - каже Маттео.
Для приготування двох чашок японської кави знадобляться:
- 30 г кави дрібного помелу
- 325 мл води температурою 90-96 °C
- 175 г льоду.
Помістіть лід у чайник або іншу ємність та поставте на неї лійку та повільно вливайте гарячу воду в мелену каву, щоб весь процес зайняв приблизно 2 хвилини.
Незважаючи на простий рецепт, японська кава з льодом у спешелті кав'ярнях все ще зустрічається рідко. Багатьом бариста приготування флеш-брю здається більш трудомістким процесом, ніж підготовка напоїв з льодом на основі стандартного еспресо або колд-брю.