Ароматизированный чай

Про те, що аромат творить чудеса, знали ще наші предки, адже запахи заряджають енергією тіло і душу, а також допомагають знайти спокій та гармонію. Досі достеменно невідомо, коли саме почали ароматизувати чай, але вже в Стародавньому Китаї почали додавали імбир, листочки м'яти та цитрусову цедру до напою, а в 12-13 століттях за допомогою бутонів троянди та жасмину створювали неповторний аромат.

Якісний ароматизований чай включає до свого складу крупнолистовий або середньолистовий чай з натуральними добавками або екстрактами, але не варто плутати ароматизований чай з трав'яними або фруктовими зборами, які не містять у своєму складі чайного листя.

Способи ароматизації чаю:

  • натуральними інгредієнтами
  • екстрактами та натуральними ароматизаторами
  • штучна (синтетична) ароматизація.

Перед тим, як розібратися з кожним способом окремо, необхідно зрозуміти – навіщо взагалі ароматизують чай. До цього способу вдаються, щоб поліпшити смак напою, додати нові "фарби" й аромати в буденність, але основна мета - створити новий неповторний смак, який порадує цінителів чаю.

Натуральна ароматизація

Ароматизація натуральними інгредієнтами розділена на 2 види:

  • Перший варіант - єдиний метод, який впливає не тільки на смак і аромат, а й на склад чаю: під час виробництва в чай відразу додають ягоди, фрукти, пелюстки квітів, спеції та трави. Під час заварювання ви зможете спостерігати кожен інгредієнт і насолоджуватися неповторним смаком і кольором чаю.
  • Другий варіант - готовий чай перемішують зі свіжими або сухими рослинами: бутони або пелюстки квітів та трави: чай поміщають у темні герметичні ящики на 12 годин за температури 32 градуси і вологості не більше 18%, а після закінчення часу, чай сортують і перебирають, видаляючи все зайве. За цей час, чай насичується необхідною кількістю ефірних олій, а аромат виходить витонченим, легким та ненав'язливим.

Екстрактна ароматизація

Для ароматизації чаю екстрактами використовують ефірні есенції з інгредієнтів, з яких можна отримати ефірні олії. Листя або плоди рослин поміщають під прес, а отриману рідину випарюють, в результаті виходить концентрована витяжка.

Штучна ароматизація

Ароматизація синтетичними ароматизаторами, активно використовується не тільки в чайній справі, а й у кулінарній майстерності та косметичній промисловості. Дехто вважає цей спосіб нешкідливим, інші категорично проти вживання штучних ароматизаторів - ясно лише те, що користі ви точно не отримаєте, мало того, при цьому способі втрачається натуральний аромат чаю.

Загрузка..