Чайная церемония в домашних условиях

Безпосередньо в самій чайній церемонії багато неймовірно маленьких деталей, які стороння людина може вважати незначними, але так лише на перший погляд, тож почнемо від початку, адже заварювання чаю - ціле мистецтво, якому справжні майстри вчаться все життя:

  • Перш ніж заварити чай, заварник потрібно рівномірно прогріти, обмивши глиняну посудину окропом, зокрема, це робиться для того, щоб повністю розкрити аромат ефірних олій, але такий початок ритуалу чаювання є даниною традиціям. Річ у тім, що в Стародавньому Китаї навіть глиняний посуд був дорогим задоволенням, всі знають, що глина з часом тріскається і такою процедурою китайці продовжували життя своєму посуду.
  • Після того, як чайник підготовлено, в нього засипають заварку та на 1/3 ємності заливають воду, яка, на відміну від води, якою омивається сам чайник, не має бути окропом - занадто гаряча вода, як і надто холодна, зіпсують смак напою. До того ж, перша вода все одно зливається, оскільки її призначення не вживання в їжу, а очищення чайних листів від пилу.
  • Зливши першу воду, заливаємо заварку вдруге, але в цьому випадку вже до країв, а час настоювання триває протягом 2-10 хвилин - все залежить від обраного сорту чаю. 
  • Можете приступати до чаювання. До речі, остуджувати чай не варто, справжні китайці вживають його гарячим, а щоб не обпектися, п'ють маленькими ковтками. Холодним він втрачає свої первозданні смакові властивості та незрівнянний аромат.

І ще одна маленька порада від стародавніх майстрів чайної церемонії - проводити чайну церемонію має людина з чистим серцем та в душевній рівновазі. Чай не любить злоби, тому порушення традиції принесе біду в дім господаря, а ось стриманість у думках і діях, навпаки - багатство та радість. Чайна церемонія на Сході завжди була чимось схожим на індіанську люльку миру, тому дуже часто китайці навіть пили з однієї чашки, передаючи її по колу - таке чаювання було жестом довіри та об'єднання, однак, для тих, хто бажає скуштувати щось інше, можливо купити зернову каву та насолодитися її ароматом та смаком.

Загрузка..