Может ли испортиться кофе?
Навіщо кавовим зернам термін придатності
Кава, чи то у вигляді зерен, чи то мелена кава, складається із сотень різноманітних елементів, включно з полісахаридами та ліпідами. З плином часу вони зазнають природних та біохімічних змін, які змінюють аромат та смак, як свіжих зерен, так і готового продукту.
Вуглеводи стають затхлими, ліпіди кислими, нестабільні чисті агрегати випаровуються, а інші компоненти руйнуються через їхню вразливість до процесу "окислення" киснем, тому якщо для вас є важливим аромат кави, найкраще зберігати каву в закритій банці в прохолодному та сухому місці: у кухонній шафці або морозильній камері холодильника.
Які чинники спричиняють деградацію кавових зерен
Темрява і холод - найближчі друзі кави, тому під час зберігання кави, слід уникати кількох речей:
- кисень: зернова кава та кисень погано змішуються і під впливом відкритого повітря всі кавові олії випаровуються протягом декількох днів
- світло: який прекрасний вигляд мають кавові зерна, що зберігаються в скляних банках, але ось у чому річ: скляні банки пропускають світло, а обсмажені кавові зерна черствіють при зберіганні під прямими сонячними променями
- вологість: кавові зерна псуються під впливом вологого середовища, тому обсмажені кавові зерна слід зберігати в сухому прохолодному місці
- тепло: аромат зерен буде втрачено, якщо їх піддати нагріванню.
Фірмова кава проти брендів супермаркетів
Пачки зернової кави в супермаркетах, такі як ті, що продаються компанією Lavazza, призначені для частих споживачів кави, які потребують тільки щоденної дози кофеїну, але більшість споживачів кави не бачать суттєвої різниці між свіжими зернами та тими, що пролежали в шафі понад рік. У результаті продукт має "тривалий термін придатності".
Люди, які купують зерна класу “Speciality”, крім того, що витрачають більше грошей на каву, часто стурбовані якістю зерен і отриманням з них максимального смаку та аромату. Тут вступають у гру різні розміри помелу, процедури заварювання та дороге обладнання.