Капинг кофе, как провести его дома

Простими словами, капінг - це процес дегустації кави. Як не дивно, в основі даної процедури стоїть задача в визначенні, які сорти чим відрізняються та вловити всі відтінки смаку і запаху.

Капінг став настільки популярним, що сьогодні навіть проводяться професійні світові чемпіонати по капінгу, але головне, що капінгу може навчитися кожен. У цій статті, ми розповімо, як правильно проводити дану процедуру.

Як правильно провести капінг вдома

Візуальна оцінка

Насипте в чашки суху мелену каву по 10 грамів (2 чайні ложки без гірки). Оцініть аромат, струшуйте стаканчик, щоб запахи краще розкрилися. Можна спочатку оцінити загальний вигляд зерен, маслянистість, форму, зовнішній вигляд.

Заварювання

В чашки з сухою кавою, круговими рухами чайника залийте окріп, приблизно по 100-150 мл. При цьому з'явиться так звана шапка зі злиплих мокрих частинок. Каву не розмішують, нічим не накривають.

Засічіть 4 хвилини, після чого шапку потрібно зламати ложкою, тобто, розкрити каву. У різних каптейстерів свої технології, але зазвичай ложку занурюють в чашку і роблять 3-4 рухи, ніби відсуваючи каву до дальньої стінки чашки. У цей момент інтенсивно вивільняється аромат, його потрібно вдихати, наблизившись обличчям до чашки.

Запишіть свої відчуття від аромату, але пам'ятайте, що всі вони - суб'єктивні. Хтось може відчувати землистий аромат, для когось це запах тропічного лісу. Тут немає правильних і неправильних термінів і понять.

Оцінка смаку

Дайте каві трохи охолонути. Якщо обпечете рот і язик, ви просто нічого не розрізните, тож капінг буде невдалим. Наберіть в столову ложку напій і різко влийте його в рот, щоб покрити всі смакові рецептори, саме для цього використовуються спеціальні глибокі ложки, куди поміщається більше рідини.

Також основними параметрами, за якими оцінюють каву є:

  • Смак напою – горіхові ноти, присмак шоколаду або тропічних фруктів.
  • Післясмак.
  • Кислотність/гірчинка.
  • Дефекти - смак цвілі, вогкості, землистості, трави.
  • Щільність напою або, іншими словами, його «тіло».
  • Збалансованість.
  • Солодкість.

Не обов'язково оцінювати всі параметри, оскільки тим хто тільки починає пробувати себе в дегустації кави, складно визначити збалансованість смаку. Оберіть з них лише ті, які можете розрізнити і запишіть свої враження.

Загрузка..