Кофе на песке
Приготування кави на піску - це цілий ритуал, але настільки простий, що будь-хто впорається з ним.
Для приготування напою використовується традиційний турецький посуд - турка, вона ж джезва. Тільки замість плити, вона нагрівається в ємності з гарячим піском. Її то занурюють майже по горлечко, то лише прогрівають денце.
Існує спеціальний кварцовий пісок для приготування кави, купити який можна в спеціальних магазинах кавово-чайної продукції, у відділах для творчості, для акваріумістики, декору, а також на сайтах оголошень. Для приготування кави, вам знадобиться зовсім небагато піску, тим паче, що його можна використовувати багаторазово.
Які саме інгредієнти вам знадобляться для приготування кави на піску в домашніх умовах:
- Кава. У Туреччині даний напій готують лише зі 100% Арабіки. Так як напій виходить достатньо міцним, Робуста лише додасть зайвої міцності. Також важливою умовою є те, що кава має бути найдрібнішого помелу. Можна змолоти самостійно, купити готовий пакет у спеціалізованому магазині, або купити каву на вагу і попросити змолоти максимально дрібно.
- Сковорода. Краще стара, без тефлонового покриття, з високими бортиками, або великий ківш. В ідеалі - щоб була можливість закопати джез по горлечко. У Туреччині використовуються маленькі, порційні посудинки, адже з великою зробити це буде складніше. Взагалі, існують спеціальні жаровні, і, можливо, в майбутньому вам захочеться таку придбати, але для початку підійде і звичайна сковорода, щоб спробувати і зрозуміти принцип.
- Пісок. Ми вже розповідали, де купити пісок для варіння кави, та для першого разу можна обійтися і звичайним, але перед використанням, необхідно просіяти його від сміття і черепашок, промити і прожарити, головне, щоб він був чистим.
- Сіль. Звичайна сіль, краще дрібна, але підійде і стандартна, яку змішують з піском, щоб прискорити нагрівання. На середню сковороду достатньо 3 столові ложки з гіркою. Можна обійтися і без солі.
- Ну і, звісно, вам знадобиться вода, а за бажанням - цукор і спеції.
Як варити каву на піску вдома
- Заздалегідь підготуйте всі зазначені вище інгредієнти, змішайте чистий пісок із сіллю.
- Висипте пісок у сковороду і поставте на сильний вогонь. Кожні секунд 20 помішуйте його, щоб пісок прогрівався рівномірно. Засікати час не обов'язково, просто помішуйте досить часто і якісно.
- Змеліть каву, якщо вона у вас в зернах. Вам точно потрібен найдрібніший помел, підкрутіть налаштування розмелювання, зазвичай вони на середньому рівні, навіть якщо частинки здаються вам досить дрібними. Вони повинні розтиратися, як пил між пальцями.
- Налийте в турку холодну воду, чим холодніше, тим краще, можна навіть кинути шматочок льоду. Насипте каву з розрахунку чайна ложка з хорошою гіркою на порцію, порція - близько 100 мл. Якщо потрібен цукор і спеції - додайте їх на цьому етапі. Розмішайте вміст ложкою так, щоб з'явилася пінка.
- Занурте турку в пісок, похитуючи її. На перших порах можете допомагати собі ложкою, або лопаткою. Важливо: дно в жодному разі не повинно торкатися металу сковороди, там має бути достатньо піску, його бажано засипати "по плечики".
- Як тільки почне підніматися піна, дістаньте джезву вище, надалі - занурюйте не так глибоко. Принцип - 3-4 рази довести до кипіння і підйому піни, але не кип'ятити і не дати піні втекти. Якщо втече - акуратно зберіть пісок.
- Перелийте всю приготовану каву в чашку. Увесь сенс у цій густій щільній пінці, тому й готують зазвичай у порційних ємностях, щоб вилити одразу все: і коричнево-бурштинову піну, і ароматну тягучу рідину, і навіть осад, гущу. Це обов'язкова умова.
- Дайте напою постояти близько хвилини, щоб гуща осіла і можете насолоджуватися неймовірним смаком.
Як правильно подавати каву, зварену на піску
Для подачі використовуються чашки-демітассе: невеликі за об'ємом, з дуже товстими стінками. В ідеалі, їх варто ще й підігріти перед подачею, так вони довше збережуть тепло і допоможуть напою краще розкритися. Красиво, коли пінка майже біля краю, тому підбирайте чашки і порції відповідно.
За східною традицією, такий напій завжди подається разом зі склянкою чистої негазованої холодної води. Її випивають усю, або частково перед тим, як пити каву, щоб освіжити смакові рецептори - так вдається краще відчути смак.