Кофе из Непала

Вирощування кави асоціюється з південним кліматом, але є цікавий виняток - найпівнічнішу каву вирощують на гімалайських вершинах.

Непал - новачок на ринку світової кави. Ця країна зовсім недавно заявила про себе, як про успішного виробника кави. Продукт є досить рідкісним, але вже впевнено завоював елітний статус.

Важко повірити, але недалеко від засніжених гірських піків простягаються кавові плантації. Тут не буває заморозків, згубних для теплолюбної рослини, але є прекрасні долини. Унікальні умови роблять смак кави з Непалу єдиним і неповторним, оповитим ореолом філософії буддизму.

Важливі особливості виробництва:

  • високогірні плантації
  • відмова від хімічних добрив
  • тільки ручна праця, жодних машин і автоматизації процесів
  • сушіння в природних умовах, зазвичай вельми тривале
  • кава росте в оточенні дерев-компаньйонів, які створюють півтінь і насичують повітря фруктовими ароматами
  • обсмажування і фасування кави відбувається в місті Катманду. Саме сюди фермери звозять зерна з різних регіонів: Гулмі, Ілам, Каски
  • контроль над якістю здійснює Асоціація виробників кави, яка поставила за мету - створити впізнаваний національний бренд преміум-класу.

Сорти кави з Непалу

Місцева арабіка різниться не стільки за смаком, скільки за вирощуванням у різних провінціях. Її скуповують компанії з різних країн і можуть один і той самий сорт випускати під різними найменуваннями. Важко чекати величезного сортового розмаїття від цієї країни. Перша плантація з'явилася тільки в 1994 року, тому індустрія тільки набирає обертів. Поки що можна виділити два основні сорти:

  • Непал Еверест - насичена арабіка з солодкими нотами квітів і фруктів. Вразить тих, хто віддає перевагу не надто міцній каві з багатим смаком.
  • Маунт Еверест - добре збалансована кава. Саме те для тих, хто не в захваті від яскраво вираженої кислинки або гірчинки. Смак ніжний, поступово наростає і розкривається з кожним ковтком.

Як готувати непальську каву

Можна скористатися будь-яким уже відомим вам рецептом. Ті, хто вже пив каву з Гімалаїв, рекомендують варити каву традиційним способом у турці. Так смак стає багатшим і виразнішим.

Загрузка..