Кофе с солью
Незвичне для європейців поєднання кави з сіллю, є традиційним і улюбленим в Азії та Африці. Є кілька причин, чому різні народи віддають перевагу солоним напоям перед солодкими. Пов'язано це здебільшого з особливостями географічного положення держав, кліматичними та природними умовами.
У спекотних країнах з нестачею чистої питної води, важливо захистити організм від втрати рідини і хлорид натрію - джерело електролітів, чудово справляється з цим завданням, адже підсолені напої затримують вологу в організмі і компенсують втрату мінеральних речовин та рятують від зневоднення.
Європейці пом'якшують кавову гірчинку і терпкість, додаючи цукор; азіати й африканці теж додають сіль у каву, щоб нейтралізувати зайву гіркоту. Особливо ефективно це діє, якщо до складу напою входять зерна робусти. На думку шанувальників солоної кави, солонуватий смак допомагає краще розкритися аромату напою.
Класичний рецепт
Варіантів приготування солоних кавових напоїв кілька, тому відповідний рецепт підберуть любителі міцності еспресо і цінителі м'якого вершкового смаку. Традиційно солону каву готують у попередньо розігрітій турці. Можливі різні варіанти додавання приправи. Іноді кристали кладуть у турку на початку приготування. Якщо напій пропонується гостям, то краще подати звичайний еспресо і концентрований кавово-сольовий розчин в окремій чашці.
Для приготування знадобляться:
- 2 ч. л. меленої кави
- 150 мл холодної води
- сіль на кінчику ножа.
У нагріту турку насипати інгредієнти, злегка нагріти. Залити холодною водою і поставити на повільний вогонь, доводячи 2-3 рази до появи пінки. Готовий напій налити в нагріті чашки, додати 1 ч. л. холодної води, щоб осад швидше опустився на дно. Каву з сіллю подають разом із сухофруктами та східними солодощами.