Цветочные ноты в кофе
Квіткові ноти частіше трапляються в арабіці, але і в робусті, вирощеній на великих висотах та обробленій митим способом, їх також можна знайти.
Наявність та інтенсивність квіткових нот залежать від багатьох чинників, зокрема від способу обробки кави і ступеня обсмаження. Порівняно з іншими групами, квіткові ноти – стійкі, тому навіть у каві темного обсмаження квітковий характер може зберегтися, однак їхня інтенсивність змінюється: так, за світлого обсмаження буде солодкий квітковий аромат, а за темнішого - квіткові ноти ледь помітні.
Найпоширеніші квіткові ноти
Квіткові нотки в каві схожі з ароматом квітів кавового дерева, який нагадує солодкий інтенсивний аромат жасмину, квітів апельсина та гарденії.
- Жасмин - найпоширеніша квіткова нота в каві - інтенсивний, злегка гострий та солодкий аромат.
- Троянда - солодкий та м'який квітковий аромат, що асоціюється зі свіжими трояндами.
- Ромашка - солодкий, злегка квітково-фруктовий, навіть трохи трав’янистий аромат.
- Жимолость - солодкий, злегка фруктовий аромат.
- Лаванда – солодкий та трав'янистий аромат.
Квіткові ноти в каві трапляються часто, проте є регіони та різновиди, які найбільш відомі квітковим профілем.
- Ефіопія - зерно з батьківщини кави вирізняється інтенсивними нотами квітів в ароматі, наприклад, у регіоні Іргачефф виробляють каву митої обробки з яскраво вираженим квітковим профілем.
- Колумбійська кава відома своєю яскравою кислотністю та солодкістю, а деякі різновиди можуть мати квіткові аромати.
- Панама спеціалізується на виробництві одного з найцінніших різновидів кави у світі – гейші - ця кава, вирощена у високогір'ях Бокете, має яскраво виражений квітковий профіль.
- Коста-Ріка відома своєю збалансованою, чистою та солодкою кавою, а деякі різновиди, такі як: Вілла Сарчі та Катурра, можуть мати квіткові ноти.