Матча латте
Матча лате – напій, котрий має не тільки апетитний вигляд - він ще й є одним із найкорисніших чаїв у світі. При цьому бадьорить не гірше за каву.
Напій почав стрімко набирати популярність у США після того, як Гвінет Пелтроу розповіла про свою любов до матча лате. Раніше рецепт був відомий тільки переконаним веганам і шанувальникам японської культури, а всі інші ставилися до зеленого порошку скептично.
Зараз, здоровий спосіб життя - невід'ємний атрибут сучасності, тому тонізуючий напій дуже затребуваний. З порошку матча готують не тільки лате, його ще включають до рецептів кексів, морозива, з ним роблять домашні косметичні маски та скраби.
Листя очищають від гілочок і всього зайвого та перетирають у порошок, який потім заварюють. У такого чаю ніжний зелений колір, насичений аромат і гармонійний смак із м'якою гіркуватістю, однак зі смаковими якостями можна експериментувати, додаючи до рецепта коров'яче або кокосове, мигдальне молоко та різні підсолоджувачі - цукор, мед та сиропи.
Корисні властивості та калорійність чаю
Матча - здорова альтернатива лате, який робиться за класичним рецептом з кавою і молоком. Склянка смачного напою з апетитною пінкою дає змогу не порушувати звичний ритуал, при цьому унікальний чай містить чимало кофеїну і бадьорить навіть краще за каву, але не провокує кофеїнового виснаження. Цей ефект знайомий кожному, хто хоч раз випивав одразу кілька чашок еспресо, щоб прокинутися.
Калорійність матча лате залежить від молока, яке додається в рецепт:
- з коров'ячим 3,2% - 35 ккал/100 мл
- з коров'ячим 2,5% - 25 ккал
- зі знежиреним - 21 ккал
- із соєвим - 47 ккал
- з кокосовим - 34 ккал
- з мигдальним - 30 ккал.
Ще один плюс матча лате - його калорійність у рази менша, ніж у класичного кавового напою. Особливо якщо не додавати в рецепт мед або цукор. При цьому антиоксиданти, які містяться в ньому, уповільнюють ріст жирових клітин, від чого, процес схуднення йде легко і комфортно.
Приготування
Стандартний рецепт матча лате включає такі інгредієнти:
- чиста вода температурою близько 80 градусів - 60-80 мл
- порошок матча - 2 ч. л.
- молоко - 150 мл
- мед або цукор.
Технологія приготування досить проста:
- Залишити часен замочуватися в холодній воді на півгодини, потім потримати його ще 5 хв. у гарячій. Так струни стануть гнучкішими - буде зручніше збивати, а сам вінчик не деформується.
- Висипати 2 ч. л. порошку в чашку. Попередньо можна пропустити його через сито - тоді готовий чай буде щільнішим. Починати варто з 2 ч. л., але згодом можна збільшити цю кількість до 5 ч. л., якщо захочеться спробувати міцніший напій.
- Поступово почати виливати воду в чашку, збиваючи вінчиком. Вода має бути гарячою - якщо вона буде теплою, тоді сильніше відчуватиметься смак молока, а не самого чаю.
- Збити в піну гаряче, щойно закипіле молоко й акуратно вилити його в чашку.
- Додати цукор або мед та розмішати.