Одноразовые стаканчики: все за и против, с точки зрения экологии
Щоденно у світі випивається до 2.2 млрд філіжанок кави. Глобалізація індустрії призводить до більшого використання ресурсів.
Чому над цим питанням варто замислитись
Паперові стаканчики не підлягають вторинній переробці: їх внутрішня сторона виготовлена з поліетилену. Папір від пластмаси розділити неможливо, саме через це величезна кількість відходів залишається без переробки.
Проблему екологічної стійкості кавової індустрії постійно обговорюють у ЗМІ з погляду одноразових відходів, причому в центрі уваги часто опиняються одноразові стаканчики і кавова гуща. Поговоримо про можливі способи вирішення проблеми.
Стаканчики без кришки
Проблему намагаються вирішити два винахідники з Нью-Йорка - Каанура Пало та Тома Чана. Метою було створити стаканчик, якому не потрібна пластмасова кришка. Прототип "Unocup" був презентований в 2016 році.
Unocup має чотири відкидні клапани, які зчіплюються у верхній частині й утворюють отвір для пиття. Їх також можна повністю відкинути назад, і тоді вийде звичний стакан без кришки.
Наразі в Unocup використовуються ті самі матеріали, що і в більшості традиційних паперових стаканчиків, зокрема внутрішній поліетиленовий шар. "Зараз ми плануємо просто вийти на ринок, але наступний крок - зробити Unocup компостованим і біорозкладним - це дух нашої компанії, і саме тому ми насамперед прагнемо створити такий стаканчик, який був би максимально екологічним", - сказав Чан.
Zero Cup аналог Unocup, що розробила компанія Butterfly Cup, а філія американської мережі ресторанів швидкого харчування A&W Canada почала використовувати в 14 закладах по всьому Торонто. Це паперовий стаканчик із пластиковим шаром на водній основі, а не з поліетилену. Він має маркування PAP 21 - код переробки звичайного картону. Компанія стверджує, що стакан у ґрунті розкладається приблизно з тією самою швидкістю, що й папір.
Біорозкладні стаканчики та кришечки
Серед найпопулярніших варіантів сьогодні - стаканчики з інноваційним біорозкладним пластиком, або взагалі без нього.
Truth Coffee спільно з креативною агенцією Native VML створили біорозкладну склянку з капхолдером, що містить насіння трав. Ідея полягала в тому, що чашку можна було б використовувати як кашпо або посадити прямо в саду, де вона природним чином розкладалася б. Такі стаканчики були випущені обмеженим тиражем і не набули широкого поширення.
BioCup придатні для промислового компостування відповідно до австралійських та європейських стандартів, також для них виготовляють кришки з целюлози цукрової тростини.
Їстівні склянки
Серед альтернатив є доволі незвичні - посуд, який водночас слугує і їжею.
Зі слів виробника, такі стакани підходять для гарячих напоїв температурою до 85 градусів і мають гарну вологостійкість - не розмокають упродовж щонайменше години. Стаканчики не містять штучних барвників, підсолоджувачів, консервантів і продуктів тваринного походження, однак загальний недолік такого їстівного посуду - вони змінюють смак кави, тому не підходять для використання в індустрії.
Висновок
Проблема використання одноразових стаканчиків з-під кави стоїть досить гостро: більшість із них не підлягає переробці та відправляється на смітники, однак сьогодні на цю проблему дедалі більше звертають увагу уряди, учасники кавової індустрії, споживачі та самі виробники одноразового посуду. З'являються нові дослідження і найрізноманітніші рішення, спрямовані на скорочення використання таких стаканчиків.
Наприклад, кав'ярні роблять знижку за використання багаторазових склянок під час замовлень на винос, або вводять додатковий збір за використання одноразових стаканчиків, вчені винаходять інноваційні біорозкладні матеріали. Можливо, все це незабаром призведе до зменшення використання традиційних стаканчиків, які не підлягають переробці.