Признаки правильно сваренного эспрессо
У цій статті, ми поділимося зі справжніми шанувальниками еспресо, як оцінити правильність приготування улюбленого напою лише за його зовнішнім виглядом.
Ідеальна кава еспресо характеризується піною горіхового кольору, що межує з темно-коричневими розводами, які мають червонуватий відтінок, причому по ній можуть бути рівномірно розподілені світліші смужки. Текстура піни дуже щільна, однорідна і стійка, з крихітними бульбашками. Не повинно бути жодних ознак великих повітряних бульбашок, ні білих плям (виділення фракцій важкого кофеїну), не повинно бути прагнення до утворення розривів поверхні піни, через які могло б бути видно рідину, яка знаходиться під нею. Гармонійний баланс солодкості, кислотності та гіркоти. Правильний баланс відчуттів під час вживання - еспресо має бути щільним, м'яким і обволікаючим.
Відхилення кольору пінки від норми та причини відхилень
Поява кольору, що межує з білим:
- час екстракції менший 20 секунд;
- кількість кави менше 6 грамів;
- грубий помел;
- недостатній тиск в апараті;
- температура води менше 88 С°;
- тиск води нижчий за 9 атмосфер;
- жорстка вода;
- стара мелена кава.
Поява чорних верхівок крему та білих бульбашок, що розривають піну:
- час екстракції понад 28 секунд;
- кількість кави понад 12 грамів;
- тонкий помел;
- високий тиск в апараті;
- температура води понад 92 С°;
- тиск води вищий за 9 атмосфер.
Крему практично немає, або він швидко зникає:
- час екстракції понад 28 секунд;
- кількість кави понад 12 грамів;
- тонкий помел;
- високий тиск в апараті;
- температура води понад 92 С°;
- тиск води вищий за 9 атмосфер.
- недостатня, або, навпаки, надмірна екстракція під час приготування;
- погане обсмажування зерен;
- суміш з обмеженим вмістом олій і високомолекулярних глюцидів;
- стара мелена кава.