Чай Сенча
Батьківщиною чаю Сенча вважають Японію, де його люблять і п'ють щодня майже всі жителі країни. Перше, що відрізняє Сенчу від інших сортів чаю, це обробка парою - збираючи свіже листя з чайного куща, його пропарюють, а після скручують вручну в тонкі голки, сушать гарячим повітрям та відправляють на фасування. Ніжна обробка дає змогу зберегти в листі максимум корисних властивостей, колір чаю при цьому залишається зеленим, а аромат - свіжим і трав'янистим.
Зовні Сенча має вигляд тонких зелених голок. Крім трав’янистого аромату, багато хто відзначає морський аромат, а в самому смаку присутня терпкість, солодкість і горіхові ноти.
Корисні властивості чаю Сенча:
- антиоксидантний ефект, покращуючи загальне самопочуття і виступаючи в ролі профілактичного засобу від онкологічних захворювань
- заряджає енергією і бадьорить не гірше, ніж кава, але водночас діє м'якше, зберігаючи ефект на триваліший термін
- допомагає при схудненні, "розганяючи" обмін речовини
- зміцнює імунітет, знижує ризики застудних захворювань, завдяки великому вмісту вітаміну С і антиоксидантів
- знижує рівень холестерину, знижуючи ризики серцевих захворювань
- зміцнює ясна і покращує гігієну порожнини рота.
Відмінність китайської Сенчі від японської
Незважаючи на те, що китайська Сенча зберігає за собою цю назву, чай все ж має свої відмінності від класичної японської Сенчі. Китайці використовують японську технологію, але все ж за якістю їхня версія напою поступається японському оригіналу.
Китайська Сенча доступніша за ціною і містить більше кофеїну і таніну, тому її смак може бути різкішим, а щоб зберегти властивості напою, але при цьому пом'якшити смак, її зазвичай використовують як основу для створення купажів, змішуючи з іншими сортами чаю і травами.
Звичайно знайдуться ті, кому подобається китайська Сенча і в чистому вигляді - її дуже люблять застосовувати під час схуднення завдяки її властивості зміцнювати загальний стан організму і прискорювати метаболізм.