Вкусные рецепты
Минуло понад п’ять сторічь з того часу, як кава розпочала свій марш світом. Кава допомагає швидко прокинутись, втамовує голод та надихає на нові звершення. Однак, каву можна використовувати не лише для приготування духмяного напою, а й додавати до різних страв. В кулінарії використовують як заварену каву, так і свіжомелену. Найчастіше, до десертів додають заварену каву, а до салатів, чи інших страв додають каву у вигляді порошку. Наприклад, під час випікання житнього хліба, додана кава не тільки змінює колір продукту, а й повністю змінює палітру смаків. Розглянемо декілька рецептів, у яких використовують каву:
Кавове морозиво
Склад:
- 50 мл еспресо;
- 150 мл згущеного молока;
- 500 гр вершків.
Приготування:
Охолоджений еспресо змішати зі згущеним молоком. Холодні вершки збити до консистенції твердої піни. Швидко підмішати кавове згущене молоко. Перелити до відповідної ємності та помістити в холодильник. За 10 хвилин до подачі, потримати контейнер в морозильній камері.
Тірамісу
Склад:
- 200 г печива «Савоярді» (або аналогічного);
- 500 г ванільного крему;
- 150 г вершкового сиру Маскарпоне;
- 150 г цукру;
- 2 курячих яйця;
- 150 г еспресо;
- 2-3 ст. ложки вина;
- 100 г шоколаду.
Приготування:
Відокремити білки від жовтків. Білки збити з 75 г цукру до консистенції м’якої піни. Жовтки збити з рештою цукру та змішати з вершковим сиром, потім вмішати білки. Викладати між шарами печива, що змочені в кремі та ароматному еспресо. Зверху додати ванільний крем, просипати шоколадом та прикропити вином.
Фруктово-ягідний салат з кавою
Склад:
- 2 апельсина;
- 2 ківі;
- 50 г черешень;
- 70 г козячого сиру;
- 1 ч. ложка свіжозмеленої кави;
Для заправки:
- 2 ст. ложки лимонного соку;
- 1 ч. ложка меду;
- 1 ч ложка рослинної олії.
Приготування:
Перемішати всі інгредієнти заправки, щоб вийшла однорідна емульсія. Апельсини, ківі та козячий сир нарізати кубиками. З черешень видаляємо кісточки. Змішуємо ягоди, фрукти та козячий сир. Поливаємо заправкою та зверху посипаємо свіжозмеленою кавою.
Кавові курячі грудки
Склад:
- 2 курячих філе;
- 200 мл кави середньої міцності;
- 1 ч. ложка солі;
- 1.5 ложки солі;
- 50 г апельсинового соку;
- 50 г мелених сухарів;
- 1 ч. ложка свіжомеленої кави.
Приготування:
Курячі філе розрізати по горизонталі навпіл. Приготувати маринад на основі кави та замочити в ньому куряче філе. Залишаємо на ніч в холодильнику маринуватися. Обволокти в паніровці та засмажити з обох боків до рум’яної скоринки. До 150 мл маринаду, що залишився, домішати 1 ст. ложку крохмалю. Довести до кипіння. При подачі полити філе соусом.
Реберця тушковані в кавовому соусі
Склад:
- 700 г яловичих реберець;
- 200 мл кави середньої міцності;
- 1.5 склянки води;
- 3 ч. ложки лимонного соку;
- 5-7 ч. ложок гострого соусу;
- Цибулина.
Приготування:
Дрібно нарізаємо цибулю та обсмажуємо до золотистої скоринки. Реберця розрубуємо на невеликі шматочки. Укладаємо реберця в глиняний горщик. Туди ж поміщаємо всі складові соусу, обсмажену цибулю та перемішуємо. Горловину горщика обмотуємо фольгою. Тушкуємо в духовці за температури 180 градусів протягом 3 – 3.5 годин. Подаємо до столу.