Вкусности с кофе на Рождественский стол
Напередодні Новорічних свят, ми всі в пошуках цікавих та незвичних рецептів до святкового столу. В кожного з нас, щороку виникає бажання пригостити друзів та рідних чимось неординарним, таким, щоб приємно здивувати подачею, або ж смаком неперевершених страв. Ми дістаємо найкращий посуд, готуємо та прикрашаємо помешкання, яке наповнюються п'янкими ароматами спецій.
З основних страв, першість завжди посідають м'ясні страви. Стіл доповнюють закусками, салатами, та десертами за класичними, індивідуальними, або ж сімейними рецептами.
Якщо ж замінити одну зі спецій в рецепті, звична страва може набути зовсім іншого, неперевершеного смаку та аромату. Однією з таких спецій є - кава.
Ми звикли що каву необхідно вживати у вигляді напою, проте справжні поціновувачі, використовують її крім основного способу ще й у вигляді спеції. Так, саме - спеції. Незвично, проте повірте - дуже смачно!
Здивуйте своїх гостей на Різдво, приготувавши один з наступних кавових рецептів:
Соковита яловичина в кавовому маринаді
Для приготування, підготуйте наступні інгредієнти:
-
яловичина - 1 кг;
-
оливкова олія - 4 ст.л. (40 г);
-
соєвий соус - 4 ст.л. (40 г);
-
½ чашки свіжозвареної кави - 120 мл;
-
сіль та перець - за смаком;
-
кавові зерна, мигдалеві пластівці та гілочка розмарину - для оздоблення.
Для початку необхідно приготувати маринад. Змішуючи разом: свіжозварену каву, олію та соєвий соус.
Яловичину нарізаємо шматочками, та викладаємо в щойно зроблений маринад. Після чого, мясо залишаємо маринуватися мінімум на годину.
Після того, як усе гарно промаринувалося, не потрібно одразу виливати маринад. Він нам ще знадобиться. Його необхідно злити в окремо підготовлену ємність.
Зливши рідину, обсмажте мясо на пательні, рівномірно з усіх боків. Залишком маринаду полийте майже готову яловичину, та дайте трохи випаруватися. Спеції, сіль та перець - додають виключно за смаком.
Після, соковиту, запашну яловичину з кавовим ароматом викладають на тарілку, поливають залишком соусу з пательні, для надання більш соковитого смаку.
Для фінальної, різдвяної ноти, страву прикрашають кавовими зернами, мигдалевими слайсами та гілочкою розмарину, або ж гілочкою ялиці та подають до святкового столу.
Окрім основної страви за допомогою кави, можна приготувати безліч смачних десертів.
Кавова панакота
Для приготування, підготуйте наступні інгредієнти:
-
33% вершки - 330 мл;
-
цукор - 4 ч.л.;
-
ванільний цукор - 1 ч.л;
-
розчинна кава - 2 ч.л.;
-
1-н жовток;
-
желатин - 20 г.
Для почату необхідно 20 г. желатину розчинити в 1 ст. л. води та залишити набухати.
До кастрюлі з товстим дном, вилити 330 мл вершків, додати каву, розмішати та довести до кипіння.
Знявши суміш з вогню. Збийте вінчиком жовток із цукром та ваніліном. Поступово влийте жовток у гарячі вершки, обов'язково постійно помішуючи. Додайте желатин та ще раз гарно перемішайте, до однорідної консистенції.
Розлийте по креманках і поставте в холодильник для застигання.
Прикрашають панакоту - різними інгрідієнтами за смаком. Апельсиновою цедрою, тертим какао, шоколадом, карамельним сиропом, м'ятою...
Кавово-молочне желе
Підготуйте наступні інгредієнти:
-
молоко - 500 мл;
-
цукор - 6 ст.л.;
-
ванільний цукор - 0,5 ч.л;
-
розчинна кава - 2 ч.л.;
-
кава - 2 ст.л.;
-
желатин - 30 г;
-
вода - 600 мл.
Так як, желе має складатися з декількох шарів двох кольорів – темного та світлого. Їх необхідно по-черзі наливати у форми. Перед кожним залиттям нового шару желе в креманках переміщують до холодильника для охолодження та повного застигання.
Для приготування світлих шарів: беруть 15 г. желатину та замочують в 100 мл. холодної води. Дві склянки молока, необхідно довести до кипіння та додати 3 ст. л. цукру та дрібку ваніліну. В охолоджене молоко вводять розчинений желатин, ретельно перемішуючи.
Для приготування темних шарів: так само беруть 15 г. желатину та замочують в 100 мл. холодної води. Залишають на 40 хвилин для набухання, та заливають кавою (2 ст. л. кави на 2 склянки води). Додають 3 ст. л. цукру, перемішують і дають час щоб охолонути.
Після того, як останній шар застигне, желе можна прикрасити кавовими зернами та шматочками чорного шоколаду.
Тірамісу
Для приготування тірамісу, вам необхідні наступні інгредієнти:
-
перепелині яйця - 12 шт;
-
цукор - 8 ст.л.;
-
маскарпоне або домашній сир - 400 г.;
-
бісквітне печиво - 200 г.;
-
мелена чи розчинна кава - 2 ст.л.;
-
лікер - 1 ст.л.;
-
какао-порошок - для прикрашання.
Спочатку готуємо міцну каву. Додаємо в свіжезварену каву більшу половину лікеру.
Після необхідно відділити жовтки та збити їх з цукром, додаючи залишок лікеру. Якщо замість маскарпоне, ви використовуєте домашній сир, його потрібно збити в кухонному комбайні разом із цукром і вершками, або сметаною, до консистенції густої сметани.
Білки збити в піну і додати до сирної маси. Печиво поламати і ненадовго замочити в каві.
Викладають наступним чином: першим на дно келиха лягає шар печива, після шар сирної маси, повторюючи черговість декілька разів. Останій шар прикрашають просіяним через сито какао-порошком.
Майже готовий десерт необхідно помістити в холодильник на кілька годин та після застигання подавати до святкового столу.
Експерементуйте! Створюйте свої рецепти за допомогою улюбленої кави!
З Новим Роком та Веселого Різдва!