Как производят ароматизированный кофе
Кожному з нас, іноді приходить ідея урізноманітнити смак улюбленого кавового напою. Допомогти в цьому може ароматизована кава. Технологічні хитрощі виробників дають змогу надати натуральним зернам найрізноманітніших ароматів.
Для досягнення зміни натурального смаку і запаху кавових зерен використовується три основні способи:
- Обробка упаковки. Водний розчин обраного екстракту, розпилюють всередині упаковки. Слідом поміщають зерна кави і щільно закривають пакет.
- Обробка зерна. Розпилення ароматичного екстракту проводиться безпосередньо на зерна перед їх вакуумним пакуванням. Так отримують каву не тільки з обраним запахом, але й зі зміненим смаком, збагачуючи його новими нотками.
- Обробка меленого порошку. Свіжомелені зерна пропускають через гарячу воду з додаванням ароматичних додатків або обробляють гарячою парою, яка піднімається від киплячої води з ароматизаторами. Потім порошок можуть упакувати у вакуумний пакет.
Також відомий спосіб ароматизації, котрий доступний всім, тому його іноді використовують в кав’ярнях, барах і ресторанах, обробляючи мелену каву безпосередньо перед приготуванням.
Які аромати вважаються найпопулярнішими:
- Плодів і горіхів. Наприклад, ароматизована кава «Гавайський горіх» або «Сицилійський апельсин» завжди користуються високим попитом.
- Солодощів. Традиційно в фаворі у покупців різноманітні відтінки шоколадних смаків, а також кава з ароматом карамелі.
- Приправ. Кава з ароматом ванілі або кориці, а іноді і того й іншого, може мати найромантичніші назви. Наприклад, «Паризька ваніль» або «Корична симфонія».
- Складних десертів. Кава «Суниця з вершками» або «Тірамісу» користуються стабільним попитом серед покупців, тому ці ароматизовані сорти можна знайти в багатьох магазинах.
- Міцних алкогольних напоїв. Ароматизатори, що надають зернам благородного смаку рому, коньяку, вершкового лікеру, вельми відомі серед шанувальників яскравих смакових відчуттів.
Чи змінює ароматизація смак кави
Звичайно, ароматична композиція додає аромат і післясмак, але значно вплинути на смак кави не може. Ароматизатори можуть пом'якшити відчуття гіркоти або різкості, за рахунок збагачення букета новими смаковими нотами, але кардинально смак не змінить.