Желтый чай

Чорний, зелений або білий чай легко знайти в магазині чи чайній крамниці, але жовтий чай - рідкісний сорт, навіть у Китаї. Жовтий чай виготовляють у кількох китайських провінціях: Хунань, Аньхой, Сичуань, Хубей та Гуандун. У назвах чаю практично завжди зустрічається слово "хуан", що в перекладі з китайської означає "жовтий" - цей колір значущий у китайській культурі, він символізує центр світу - Китай. 

За складом та властивостями китайський жовтий чай близький до зеленого, але останній з часом втрачає свою свіжість та легкість. Жовтий, навпаки - набуває "осіннього" характеру в ароматі: димно-пропечені ноти та фруктово-квіткові відтінки. У нього м'який та глибокий смак - щільніший, ніж у зеленого, а ступінь ферментації - 5-15 %. 

Найвідоміший жовтий чай Цзюнь Шань Інь Чжень вирощують у провінції Хунань. Він являє собою вкрите пушком листя у формі зелених голок, які оточують тонку бруньку. Волога сировина має насичений та витончений аромат банана, смаженого арахісу, зелених овочів та папайї. Напій виходить кольору скошеної ті підсохлої трави і має виражений аромат артишоку з нотами сирої деревини та арахісу.

Чому жовтий чай такий рідкісний

Довгий час технологію виготовлення жовтого чаю зберігали в секреті, а до 20 століття його навіть було заборонено вивозити з країни. У 1950-х роках виробництво жовтого чаю зупинилося через сутички під час громадянської війни в Китаї, а у 1971 році технологію вдалося відродити. Чай стали знову виготовляти для жителів Китаю, разом із цим дозволили вивезення продукції з країни.

Щоб отримати 1 кг жовтого чаю, потрібно зібрати 50 тисяч чайних бруньок. Ймовірно, через складну та трудомістку технологію такий чай не виготовляють в інших країнах. Також одна із версій низької популярності сорту - його смак, недостатньо яскравий та привабливий для покупця порівняно з чорним, зеленим або ароматизованими варіантами. Проте, якщо ви шукаєте нові смакові враження, можливо варто спробувати купити зернову каву, яка відрізняється багатим ароматом та насиченим смаком.

Загрузка..