Як підібрати каву для кавомашини?
Найкраща кава для кавомашини виходить із технологічно правильно оброблених зерен, але більшість машин, що продаються в Україні, готують смачні напої з екстракту завареної кави.
Таку популярність у нашій країні мелені інгредієнти здобули завдяки доступній ціні та простоті приготування. І хоча експерти визнають, що зернову каву готувати не так зручно, як мелену, досвідчені бармени та професійні бариста легко впораються з цим завданням - створять найкращу каву в кавомашині.
Як отримують найкращу зернову каву для кавомашини
Шлях зернової та меленої кави для кавомашини починається однаково - з дозрівання плодів найкращих сортів кавових дерев: арабіка та робуста.
Вибір сорту
Виростають вони в різних умовах, що надає плодам та різного смаку, а найкращою для кавомашини вважається кава арабіка - це дорожчий сорт, що вирізняється приємним ароматом, м'яким, насиченим смаком із нотками шоколадної солодкості. Робуста - більш доступний сорт: кавове дерево менш вибагливе і більш стійке до негативних впливів середовища. Сировину з плодів робусти цінують за високий вміст кофеїну і, відповідно, міцніший смак та яскравіший аромат - її часто додають до арабіки, щоб посилити міцність напою.
Збирання та відбір
Щоб отримати в кавомашині найкращу каву, ягоди потрібно зібрати відразу після дозрівання, а найкращий спосіб збирання - ручний, він дає змогу відразу відсіяти неякісні, зіпсовані, деформовані плоди. На етапі відбору видаляють перезрілі зерна, залишаючи тільки найкращі - цей процес довіряють спеціально навченим людям.
Обсмажування
Очищені від плодової оболонки і відібрана зернова кава надходять на фабрики - тут відбувається найвідповідальніший етап - обсмажування. Від тривалості та інтенсивності впливу залежить якість кінцевої сировини і смак виготовленого з неї напою. Сильне обсмажування дає глибокий, насичений смак, головне - не перетворити його на відразливу гіркоту, а слабке - дає змогу зберегти більший вміст кофеїну в зернах і, відповідно, м'якший смак із природною гіркуватістю плода.