Як правильно підібрати каву для кавоварки
Як правильно вибрати та купити каву в зернах і на що потрібно звертати увагу при виборі? Багато людей, приходячи в магазин, обирають каву за красивою упаковкою та знайомим брендом, чим, власне кажучи, і користуються продавці, хоча якість того, що пропонують, більше ніж у половині випадків не відповідає нормі.
Ступінь обсмаження кави
Багато що залежить від способу приготування і для кожного характерний свій ступінь обсмаження, тому якщо виходити зі смаків, то немає ні поганого, ні хорошого обсмаження, так само, як і способу приготування, наприклад: автоматична кавоварка ніколи не приготує каву, як у турці, а у турці ніколи не вийде еспресо через різницю технічних особливостей цих методів. Для турки, зазвичай, застосовують каву темного обсмаження, а для еспресо кавоварок використовують середню ступінь обсмаження:
- Зелену не обсмажену каву - взагалі вживати не можна, оскільки це загрожує отруєнням організму, а також зелена кава дуже щільна і при спробі використання її в кавомашині, практично миттєво призведе до поломки кавомолки.
- Слабке обсмажування (~до 205 °C). Зернова кава світло-коричневого кольору, навіть трохи із зеленуватим відтінком, з кислуватим присмаком та без смажених ноток, в якій добре відчуваються індивідуальні характеристики сорту. Вміст кофеїну 1.37%.
- Середнє обсмаження (~до 219 °C). Коричневі зерна, сухі, кисло-солодкий смак та насичений аромат. Напій виходить повнотілим, а кислотність приглушена. Найоптимальніший варіант за смаком, за якого кава розкривається та не має сторонніх присмаків, які можуть асоціюватися з паленими дровами, а також підходить для використання в автоматичних кавомашинах. Вміст кофеїну 1.31%.
- Темне обсмажування (~ до 230 °C). Темно-коричневі зерна, з маслянистими плямами, майже без кислинки, з гіркувато-солодким смаком, насиченим смаженим ароматом. Індивідуальні характеристики сорту майже не зберігаються. Вміст кофеїну 1.31%.
- Максимальна (вища) (~до 245 °C). Чорно-коричневий колір зерен, смак гіркий, з “димком".
Суміш чи моносорт
Це потенційно неоднозначне питання, але є одне правило, що дає змогу зробити вибір якомога простішим - якщо ви хочете пити каву з молоком, обирайте просто свіжообсмажений та недорогий купаж, адже будь-які кавові нотки будуть приглушені смаком молока, а якщо віддаєте перевагу еспресо, то найкращим буде використання моносортів арабіки - це як дорогий коньяк, у різних країнах у різних виробників буде свій неповторний смак.
Що стосується купажованої кави, для розробленої суміші з певною назвою-N підбирають конкретні сорти кави Арабіки та Робусти в певних співвідношеннях, які створюють складний та збалансований смак за оптимальної вартості.
Зернова та мелена кава одного сорту - це, зазвичай, оригінальний неповторний смак, який забезпечує конкретний регіон вирощування, тож, якщо ви п'єте чорну каву, з більшою ймовірністю ви будете насолоджуватися смаком конкретної кави без молочного маскування.
Де краще купувати зернову каву
Обираючи, де купити каву, зверніть увагу на фірмові інтернет-магазини кави, які спеціалізуються на продажу різних сортів, там ви зможете купити каву в зернах високої якості.