Як приготувати каву у френч-пресі
Френч-прес - один із найпростіших та найпопулярніших способів приготування кави. За рахунок тривалого контакту з водою, мелена кава виходить міцною, а за рахунок досить грубого фільтра - щільною, тому розповідаємо, як її правильно приготувати.
Що знадобиться
Обов'язково:
- Кава в зернах або мелена.
- Френч-прес.
- Гаряча вода.
Бажано:
- Ваги.
- Кавомолка.
- Таймер.
Ступінь помелу та дозування
Потрібний помел для френч-преса - середній або великий: чим дрібніший ви оберете помел, тим більш тільним вийде напій, а оптимальне дозування кави для стандартного френч-преса на 350 мл - 21 грам.
Співвідношення ваги кави до ваги готової кави - 60 грам зерна на 1 літр води. Щоб визначити дозування для кожного конкретного випадку, потрібно просто розрахувати пропорції, наприклад, на півлітровий френч-прес знадобиться 30 грамів кави.
Температура води
Оптимальна температура для приготування кави у френч-пресі - 95°С: щоб домогтися такої температури, потрібно або довести воду до кипіння, а потім або остудити її протягом хвилини, або використовувати хороший градусник для води.
Екстракція
- Спочатку потрібно пролити френч-прес невеликою кількістю гарячої води, щоб прогріти до оптимальної температури.
- Потім засипати мелену каву у френч-прес, запустити таймер на вагах або телефоні та залити 350 мл води.
- Після цього розмішати каву пластиковою або дерев'яною лопаткою, накрити френч-прес кришкою і, не опускаючи поршень, залишити на 5 хвилин.
- Коли час вийде, потрібно плавно опустити поршень і відразу ж перелити каву в чашки. Залишати напій у френч-пресі не можна, інакше він переекстрагується і стане більш гірким.