Як вибрати кавоварку для дому?

Кавоварка стане в пригоді всім, хто варить каву щодня - пристрій допоможе спростити приготування напою: достатньо засипати в нього мелену каву, додати воду та почекати 3-5 хвилин, але пам'ятайте, що отриманий результат - міцність, смак та аромат кави - багато в чому залежить від типу кавоварки, наприклад, любителям еспресо немає сенсу купувати крапельну кавоварку - вона готує тільки фільтровану каву.

Давайте розберемося, як вибрати кавоварку з урахуванням смакових уподобань та зручності використання.

Гейзерна кавоварка

Гейзерна кавоварка складається з двох ємностей: нижня призначена для води, верхня - для готового напою - між ними стоїть фільтр, куди засипається мелена кава. Ємності з'єднує сифонна трубка, а під час нагрівання кавника гаряча пара виштовхує воду вгору по сифонній трубці через фільтр із кавою, таким чином відбувається екстракція.

Переваги:

  • міцний насичений смак напою
  • невисока ціна
  • простота використання
  • компактна конструкція
  • можна також готувати чай і трав'яні збори.

Недоліки:

  • потрібно стежити за приготуванням
  • з часом зношуються гумові прокладки.

Зверніть увагу, що піднімається по трубці вода, а не пара, тому що пара - занадто гаряча, вона би зіпсувала напій.

Параметри кави. Краще використовувати свіжомелену каву з жорнової кавомолки, помел - середній, екстракція - 2-5 хвилин, а якщо купуєте мелену каву, беріть «для еспресо» або «для фільтра», а помел «для турки» не підійде.

Як використовувати кавоварку. Розкрутіть ємності, у нижню налийте воду, а у фільтр засипте каву. Для насиченого смаку можна злегка утрамбувати каву ложкою. Поставте фільтр у нижню ємність, накрутіть верхню ємність - тепер поставте кавоварку на вогонь.

Догляд. Розкрутіть кавоварку та промийте всі частини теплою водою. Деякі кавоварки можна мити в посудомийній машині - дивіться інструкцію до вашої моделі.

Крапельна кавоварка

Крапельна кавоварка - найпростіший електричний пристрій для варіння кави. Основні частини: кавник, нагрівач, бак для води та ємність для засипання кави.

Переваги:

  • можна відразу приготувати багато кави
  • простота використання
  • не потрібно стежити за приготуванням
  • готовий напій безперервно підігрівається.

Недоліки:

  • потрібно засипати багато меленої кави
  • невисока міцність напою, хоча це необов'язково мінус.

Вода з бака надходить на нагрівач, потім у вигляді водно-парової суміші піднімається у відсік із кавою спеціальною трубкою. У відсіку пара конденсується, під природним тиском вода просочується крізь мелену каву та стікає в кавник. Навіть, якщо вся вода стекла в кавник, нагрівач продовжує працювати, підтримуючи температуру напою.

Параметри кави. Помел - ближче до середнього - чим дрібніший помел, тим міцніша кава.

Як використовувати. Засипте каву у відсік для неї, залийте чисту, не кип'ячену, холодну воду в бак та увімкніть прилад.

Догляд. Необхідно періодично чистити пристрій від накипу, а також слід промивати ємності з водою та кавою.

Сифонна кавоварка

Сифонна кавоварка - сучасний побутовий прилад для приготування кави рідкісним сифонним способом, придуманим ще в 19 столітті. Складається з варильного блоку з ручкою, скляної колби з кришкою, сифонної трубки з нержавіючої сталі та фільтрів.

Переваги:

  • насичений смак напою
  • великий об'єм
  • простота використання
  • немає необхідності стежити за приготуванням
  • можливість бачити, як готується кава.

Принцип роботи простий: вода нагрівається і під тиском пари піднімається по трубці через мелену каву з варильного блоку в скляну колбу, потім заварена кава, яка зібралася у верхній частині, під дією вакууму засмоктується через трубку в варильний блок. 

Як використовувати. Засипте каву в скляну колбу, залийте воду в варильний блок та увімкніть пристрій.

Догляд. Після приготування кави промийте ємності

Завантаження..