Як вибрати кавоварку для дому?
Кавоварка стане в пригоді всім, хто варить каву щодня - пристрій допоможе спростити приготування напою: достатньо засипати в нього мелену каву, додати воду та почекати 3-5 хвилин, але пам'ятайте, що отриманий результат - міцність, смак та аромат кави - багато в чому залежить від типу кавоварки, наприклад, любителям еспресо немає сенсу купувати крапельну кавоварку - вона готує тільки фільтровану каву.
Давайте розберемося, як вибрати кавоварку з урахуванням смакових уподобань та зручності використання.
Гейзерна кавоварка
Гейзерна кавоварка складається з двох ємностей: нижня призначена для води, верхня - для готового напою - між ними стоїть фільтр, куди засипається мелена кава. Ємності з'єднує сифонна трубка, а під час нагрівання кавника гаряча пара виштовхує воду вгору по сифонній трубці через фільтр із кавою, таким чином відбувається екстракція.
Переваги:
- міцний насичений смак напою
- невисока ціна
- простота використання
- компактна конструкція
- можна також готувати чай і трав'яні збори.
Недоліки:
- потрібно стежити за приготуванням
- з часом зношуються гумові прокладки.
Зверніть увагу, що піднімається по трубці вода, а не пара, тому що пара - занадто гаряча, вона би зіпсувала напій.
Параметри кави. Краще використовувати свіжомелену каву з жорнової кавомолки, помел - середній, екстракція - 2-5 хвилин, а якщо купуєте мелену каву, беріть «для еспресо» або «для фільтра», а помел «для турки» не підійде.
Як використовувати кавоварку. Розкрутіть ємності, у нижню налийте воду, а у фільтр засипте каву. Для насиченого смаку можна злегка утрамбувати каву ложкою. Поставте фільтр у нижню ємність, накрутіть верхню ємність - тепер поставте кавоварку на вогонь.
Догляд. Розкрутіть кавоварку та промийте всі частини теплою водою. Деякі кавоварки можна мити в посудомийній машині - дивіться інструкцію до вашої моделі.
Крапельна кавоварка
Крапельна кавоварка - найпростіший електричний пристрій для варіння кави. Основні частини: кавник, нагрівач, бак для води та ємність для засипання кави.
Переваги:
- можна відразу приготувати багато кави
- простота використання
- не потрібно стежити за приготуванням
- готовий напій безперервно підігрівається.
Недоліки:
- потрібно засипати багато меленої кави
- невисока міцність напою, хоча це необов'язково мінус.
Вода з бака надходить на нагрівач, потім у вигляді водно-парової суміші піднімається у відсік із кавою спеціальною трубкою. У відсіку пара конденсується, під природним тиском вода просочується крізь мелену каву та стікає в кавник. Навіть, якщо вся вода стекла в кавник, нагрівач продовжує працювати, підтримуючи температуру напою.
Параметри кави. Помел - ближче до середнього - чим дрібніший помел, тим міцніша кава.
Як використовувати. Засипте каву у відсік для неї, залийте чисту, не кип'ячену, холодну воду в бак та увімкніть прилад.
Догляд. Необхідно періодично чистити пристрій від накипу, а також слід промивати ємності з водою та кавою.
Сифонна кавоварка
Сифонна кавоварка - сучасний побутовий прилад для приготування кави рідкісним сифонним способом, придуманим ще в 19 столітті. Складається з варильного блоку з ручкою, скляної колби з кришкою, сифонної трубки з нержавіючої сталі та фільтрів.
Переваги:
- насичений смак напою
- великий об'єм
- простота використання
- немає необхідності стежити за приготуванням
- можливість бачити, як готується кава.
Принцип роботи простий: вода нагрівається і під тиском пари піднімається по трубці через мелену каву з варильного блоку в скляну колбу, потім заварена кава, яка зібралася у верхній частині, під дією вакууму засмоктується через трубку в варильний блок.
Як використовувати. Засипте каву в скляну колбу, залийте воду в варильний блок та увімкніть пристрій.
Догляд. Після приготування кави промийте ємності