Чи буває алергія на каву
Алергія - це нетипова імунна відповідь організму на вплив речовин на організм, які в нормі не становлять небезпеки для людини. У результаті запускається захисна реакція і виробляються специфічні антитіла, а речовина, яка провокує алергію, може бути будь-якою і кава не виняток.
Передумови та чинники алергії на каву
З приводу виникнення алергії існує безліч гіпотез, а найчастіше головною передумовою експерти називають спадковість. Вона формує неадекватну імунну відповідь у 60-87% випадків, а якщо у людини є близький родич з алергічним ринітом, астмою, екземою або харчовою алергією, у такої людини з більшою ймовірністю розвинеться харчова алергія.
Рідкісна харчова алергія може розвинутися через:
- незбалансоване харчування
- порушення кишкової мікрофлори
- стрес
- прийом медичних препаратів
- зниження загального імунітету
- несприятливі екологічні умови.
Що робити в разі алергії на каву
Найефективніший спосіб повністю уникнути небажаних симптомів - виключити контакти з алергеном, наприклад, якщо у фахівця в обсмажувальному цеху з'явилася алергія на "кавовий пил" - можливо, йому варто змінити роботу. Власники виробництв можуть частково вберегти своїх співробітників, обмеживши їхні контакти з кавовим пилом, але це не запобігає розвитку алергії повністю.
Щодо лікування алергії - зараз у багатьох країнах досліджують та навіть застосовують алергенспецифічну імунотерапію. Вона полягає в тому, щоб регулярно вводити алерген пацієнту в невеликих дозах, поступово збільшуючи його обсяг - цей метод знижує симптоматику і в деяких випадках навіть здатний допомогти повністю позбутися алергії від зернової кави.