Гарбузовий Лате – напій, що є символом Нового Року, чи звичайна вигадка
Напій, який є символом осені був створений з-за досить цікавих обставин. Дізнаймося більше про історію створення головного напою осені та новорічних свят.
Пряний лате з’являється в кав’ярнях у вересні та залишається у продажу до закінчення новорічних свят. Більшість людей вважає, що гарбузовий лате був винайдений корпорацією “Starbucks”, яка презентовала його в далекому 2003 році. Однак, у гарбузових прянощів є окрема легендарна історія, котра проросла від Середньовіччя до Сьогодення.
Поговоримо, що таке гарбузовий лате та які спеції використовуються
Використовуються комбінації гвоздики, кориці, мускатного горіха, імбиру.
У 2015 році Джуліано залишив в блозі пост, що описував появу вищеперерахованих прянощів. “В історії кожної із п’яти «гарбузових» прянощів згадується індонезійський архіпелаг островів. До 20 сторіччя кавові зерна вважались прянощами” – відмічає автор.
Каву з гарбузовими прянощами готували упродовж багатьох віків, ще задовго до того як гарбуз став використовуватись в побуті.
Як з’явився гарбузовий лате?
Хоч гарбузові прянощі та кава пройшли крізь історію спільного застосування, цей факт навряд чи вплинув на рецептуру сучасного гарбузового лате. В прагненні перейти від основ італійського та американського кавового меню до розробки “фірмових” напоїв, відбулося через прийняття світом ідеї кулінарної творчості в їх створенні.
В перших варіантах напою команда барист заливала еспресо поверх гарбузових тістечок, використовуючи різні комбінації для встановлення найліпшого співвідношення кориці та мускатного горіха до кави та вершків.
Каву “гарбузовий лате” протестували в багатьох кав’ярнях Колумбії, Вашингтону, Ванкувера і тільки в 2015 році в “гарбузовий лате” почали додавати гарбузове пюре, до цього це був еспресо, який проливали крізь гарбузове тістечко та додавали суміш прянощів.
Завдяки компанії “Starbucks”, ми можемо споживати напій, що пройшов крізь час, але був модернізований з кожним поколінням, саме це дозволило напою не втрачати свою актуальність з часом, а ставати з кожною версією все краще.