Індустрія кави на Ямайці
Ямайка - екзотична країна, що приваблює неповторною культурою та дивовижними пейзажами.
На Ямайці вирощують цукрову тростину, банани, каву, цитрусові, ямс та овочі. У сільському господарстві зайнята понад чверть населення, а зернова кава - один із найважливіших продуктів експорту Ямайки.
Теплий комфортний клімат Ямайки, багаті насичені грунти, що вкривають гірські схили різної висоти, виявилися якнайкраще придатними для вирощування ароматних кавових зерен. Нині практично весь урожай відправляють на експорт, а більша його частина, близько 80%, викуповується японськими постачальниками буквально на корені.
Сорти ямайської кави
Вирощують на Ямайці кілька видів арабіки, найвідоміший сорт ямайської кави носить ім'я гори, на схилах якої її вирощують - Jamaica Blue Mountain. Цей сорт виробляють на плантаціях у містечках Сент-Томас, Сент-Ендрю та Портланд, які розташовані в регіоні Блакитних гір. Обробляють його вручну, мокрим способом, після чого кава відстоюється на складах для природного сушіння. Суворі правила обробки та зберігання цієї зеленої кави дають змогу досягти рівного смаку Jamaica Blue Mountain, м'якості аромату, легкої та приємної кислинки. Аромат цієї кави інтенсивний, яскраво виражений, з надзвичайно довгим післясмаком.
Крім Jamaica Blue Mountain на Ямайці вирощують інші сорти арабіки:
- Jamaica High Mountain - це зерна арабіки з високогірних плантацій, але поза ареалом вирощування знаменитого Блю Маунтін. Високогірна ямайська кава практично не поступається своєму більш відомому побратиму. Збалансований смак і аромат, м'який, майже без гіркоти та тонкий фруктовий букет.
- Jamaica Prime - зерна вирощені на плантаціях, розташованих значно нижче, в округах Манчестер, Сент-Катерін, Кларендон, Сент-Енн та Сент-Елізабет - ця кава характеризується яскравим і виразним ароматом та збалансованим смаком. Кава не міцна, делікатна, з легкими горіховими та фруктовими відтінками післясмаку.