Кава і вугілля

Кажуть, цей напій вигадав один бармен із містечка Джокьякарта на острові Ява. Згідно з неофіційною легендою, відчуваючи дискомфорт у животі, він вирішив поєднати приємне з корисним і додав до своєї кави трохи розпеченого вугілля: бармен-еспериментатор знав, що вугілля володіє хорошими лікувальними властивостями і залишився задоволений ефектом і смаком. І, як це не дивно, його сміливий експеримент припав до душі кавоманам.

Через якийсь час напій під назвою «Kopi Joss» міцно увійшов у кавову культуру країни, хоча він, як і раніше, найбільш популярний саме в Джокьякарті. Даний напій можна знайти не тільки в кав'ярнях, а й просто на вулицях.

Як готується оригінальний «Копі Джосс»?

Шматок розпеченого до червоного вугілля беруть спеціальними щипцями і поміщають у чашку з кавою, від чого весь її вміст починає ефектно шипіти і кипіти. Звичний напій перетворюється на справжній вулкан і точно нікого не залишить байдужим. За правилами, слід почекати кілька хвилин, а потім, за допомогою ложки, вийняти вугілля, яке благополучно віддало весь свій жар - напою. Аромат кави при цьому змінюється, набуваючи незвичайних ноток: хтось визначає їх як карамельні, хтось - відчуває землистий присмак, а хтось - присмак багаття. Фанати напою вважають, що загальний природний смак кави при цьому не втрачається, а тільки збагачується, проте "агресивність" кофеїну значно знижується, що теж дуже важливо для тих, у кого бувають проблеми зі шлунком.

Кава з активованим вугіллям як доступна альтернатива «Kopi Joss»

Оригінальний «Копі Джосс» із розпеченим вугіллям - візитна картка Індонезії, і спробувати його в інших країнах навряд чи вдасться. Не зважаючи на це, шанувальники здорового способу життя не губляться і сьогодні дедалі частіше в кав'ярнях по всьому світу можна побачити найменування "Чорний лате". Форма інша, але суть дуже близька до індонезійського рецепта: у класичний лате додається мелене до стану пудри активоване вугілля, завдяки чому напій набуває характерного чорного кольору.

Любителі дієт стверджують, що такий вугільний лате, якщо вживати його на постійній основі, справді сприяє очищенню організму від зайвих токсинів і загалом прискорює процеси роботи шлунково-кишкового тракту. Однак, жодних клінічних досліджень з цього приводу не проводили і доказів користі вугільної кави на сьогодні не існує, але одне ми знаємо напевно: кава з вугіллям, щонайменше, ефектний напій, що має красивий і незвичайний вигляд та неповторний смак.

Як приготувати каву з вугіллям: класика й альтернатива

За класикою: розводимо багаття, робимо хороше червоне вугілля, дістаємо одне, розміром з великий волоський горіх і кладемо в попередньо зварену каву з молоком. Готово!

Альтернативний варіант доступний у домашніх умовах: подрібнюємо 1-2 таблетки активованого вугілля до стану порошку і змішуємо з меленим кавовим зерном, потім варимо цю суміш як звичайну каву - найкраще в турці. У фіналі додаємо трохи нежирного молока. Умільці можуть зробити гарненьку пінку з візерунком - захоплення гостей буде гарантоване, адже біла молочна пінка і чорна кава створюють справді гарний дует.

Завантаження..