Кава Марагоджип
Різновид сорту арабіки Марагоджип, перш за все, примітний своїми розмірами - у нього найбільші зерна, котрі в середньому в 1,5–2 рази більші за типову арабіку - до 2 см завдовжки в обсмаженому вигляді. Не дивно, що Марагоджип також відомий, як "Слонове зерно".
Особливості вирощування
Дерева Марагоджип вирощують на висоті 1000–2000 метрів на вулканічному грунті у вологому кліматі на схилах гір. Як правило їх вирощють у затінку більших дерев, здебільше бананових, а ягоди збирають вручну в березні-квітні. Великими є не тільки зерна, а й самі дерева, загальна висота, яких може досягати до 3 метрів. Перше плодоношення настає через 5 років після посадки. Через велику відстань між гілками і, відповідно, їхню малу щільність, на кожному дереві виростає істотно менше плодів, ніж у середньостатистичної арабіки.
Марагоджип чутливий до зміни ґрунту та клімату, більше за інші сорти кави, вбирає аромати сусідніх рослин, тому теруар особливо сильно впливає на смак конкретного сорту в чашці - Марагоджип із різних регіонів відрізняється між собою.
Характеристики смаку
Оскільки, регіон походження дуже сильно впливає на смак, то і розглядати сорти Марагоджип потрібно виключно із прив'язкою до конкретного місця, але все ж є декілька типових для всіх сортів ознак:
- висока терпкість - спеції, вино, дерево
- кислинка вища за середню - яблука, вишня, цитрус
- щільність середня, типові ноти какао, шоколаду, хліба; для деяких сортів із темнішим обсмаженням - димність.
Марагоджип вирощують лише в кількох країнах, до того ж, що характерно, вже майже не вирощують на батьківщині сорту - Бразилії. Більшу частину у світовому виробництві займають Нікарагуа та Мексика, Марагоджип возять переважно з цих країн.