Квіткові ноти в каві

Квіткові ноти частіше трапляються в арабіці, але і в робусті, вирощеній на великих висотах та обробленій митим способом, їх також можна знайти.

Наявність та інтенсивність квіткових нот залежать від багатьох чинників, зокрема від способу обробки кави і ступеня обсмаження. Порівняно з іншими групами, квіткові ноти – стійкі, тому навіть у каві темного обсмаження квітковий характер може зберегтися, однак їхня інтенсивність змінюється: так, за світлого обсмаження буде солодкий квітковий аромат, а за темнішого - квіткові ноти ледь помітні.

Найпоширеніші квіткові ноти

Квіткові нотки в каві схожі з ароматом квітів кавового дерева, який нагадує солодкий інтенсивний аромат жасмину, квітів апельсина та гарденії.

  • Жасмин - найпоширеніша квіткова нота в каві - інтенсивний, злегка гострий та солодкий аромат.
  • Троянда - солодкий та м'який квітковий аромат, що асоціюється зі свіжими трояндами.
  • Ромашка - солодкий, злегка квітково-фруктовий, навіть трохи трав’янистий аромат.
  • Жимолость - солодкий, злегка фруктовий аромат.
  • Лаванда – солодкий та трав'янистий аромат.

Квіткові ноти в каві трапляються часто, проте є регіони та різновиди, які найбільш відомі квітковим профілем.

  • Ефіопія - зерно з батьківщини кави вирізняється інтенсивними нотами квітів в ароматі, наприклад, у регіоні Іргачефф виробляють каву митої обробки з яскраво вираженим квітковим профілем.
  • Колумбійська кава відома своєю яскравою кислотністю та солодкістю, а деякі різновиди можуть мати квіткові аромати.
  • Панама спеціалізується на виробництві одного з найцінніших різновидів кави у світі – гейші - ця кава, вирощена у високогір'ях Бокете, має яскраво виражений квітковий профіль.
  • Коста-Ріка відома своєю збалансованою, чистою та солодкою кавою, а деякі різновиди, такі як: Вілла Сарчі та Катурра, можуть мати квіткові ноти.

Завантаження..