Мазагран - перший в історії холодний коктейль із кави

Мазагран вважається "оригінальною кавою з льодом" і бере свій початок, як і багато інших кавових напоїв, у воєнних лихоліттях. Він був задуманий у 1800-х роках у прибережному містечку Мазагран, Алжир, під час завоювання Алжиру Францією. Французьким солдатам довелося замінити звичну їм каву з молоком сумішшю прохолодної води та кавового сиропу, для того, щоб боротися зі спекою.

Коли французькі солдати повернулися на батьківщину, вони привезли з собою і рецепт. Напій раптово став неймовірно популярним. Його готували з холодною мінералкою, алкоголем і навіть лимонним соком. А з XXI століття мазагран вважається візитною карткою Португалії, де він перетворився на унікальний гібрид кави та лимонаду. Саме в такому вигляді мазагран знайомий сучасним гурманам.

Класичний і альтернативні рецепти мазаграну

Хоча в наші дні ви навряд чи знайдете мазагран у меню звичайної кав'ярні, напій французьких легіонерів - все ще чудова ідея на той випадок, коли гаряча кава набридла і хочеться її урізноманітнити.

Мазагран по-португальськи

Влийте в склянку сироп або розчинений у двох столових ложках води цукор, покладіть лід, а потім додайте гарячу каву і лимонний сік. За бажанням, можна прикрасити край склянки часточкою лимона.

Мазагран по-французьки

Полегшений несолодкий варіант, що підходить усім, хто уникає зайвих калорій, а смак лимона вважає зайвим.

Налийте в склянку гарячий еспресо, покладіть зверху лід, а наприкінці додайте води за смаком, щоб напій зручно було пити через трубочку.

Мазагран по-іспанськи

Золота середина між португальським і французьким варіантами. У склянці змішайте цукор/сироп, лід і лимонну цедру, залийте шотом еспресо та додайте за смаком трохи води.

Мазагран по-австрійськи

Готується так само, як і португальський, але наприкінці в напій додають кілька крапель міцного алкоголю (ром, коньяк або віскі).

У XIX столітті алжирська облога знайшла відображення в багатьох явищах моди і культури. Більша їх частина вже втрачена, але деякі дійшли до наших днів. Так, якщо ви введете слово "мазагран" у пошуковий рядок, то, поряд із рецептами, обов'язково знайдете репродукцію картини "Облога Мазаграна", яку написав французький художник-баталіст Фелікс-Еммануель-Анрі Філіппото. А ще - схожий на кубок і кухоль для глінтвейну фарфоровий стакан із ніжкою. Вона теж має назву "мазагран". Саме з такого посуду, згідно з легендою, пили оригінальний напій в Алжирі. Сьогодні подібні склянки - рідкість, знайти їх можна далеко не в кожному магазині, зате в них кава мазагран матиме максимально аутентичний вигляд.

Мазагран - перший в історії холодний коктейль із кави

Мазагран вважається "оригінальною кавою з льодом" і бере свій початок, як і багато інших кавових напоїв, у воєнних лихоліттях. Він був задуманий у 1800-х роках у прибережному містечку Мазагран, Алжир, під час завоювання Алжиру Францією. Французьким солдатам довелося замінити звичну їм каву з молоком сумішшю прохолодної води та кавового сиропу, для того, щоб боротися зі спекою.

Коли французькі солдати повернулися на батьківщину, вони привезли з собою і рецепт. Напій раптово став неймовірно популярним. Його готували з холодною мінералкою, алкоголем і навіть лимонним соком. А з XXI століття мазагран вважається візитною карткою Португалії, де він перетворився на унікальний гібрид кави та лимонаду. Саме в такому вигляді мазагран знайомий сучасним гурманам.

Класичний і альтернативні рецепти мазаграну

Хоча в наші дні ви навряд чи знайдете мазагран у меню звичайної кав'ярні, напій французьких легіонерів - все ще чудова ідея на той випадок, коли гаряча кава набридла і хочеться її урізноманітнити.

Мазагран по-португальськи

Влийте в склянку сироп або розчинений у двох столових ложках води цукор, покладіть лід, а потім додайте гарячу каву і лимонний сік.

За бажанням, можна прикрасити край склянки часточкою лимона.

Мазагран по-французьки

Полегшений несолодкий варіант, що підходить усім, хто уникає зайвих калорій, а смак лимона вважає зайвим.

Налийте в склянку гарячий еспресо, покладіть зверху лід, а наприкінці додайте води за смаком, щоб напій зручно було пити через трубочку.

Мазагран по-іспанськи

Золота середина між португальським і французьким варіантами. У склянці змішайте цукор/сироп, лід і лимонну цедру, залийте шотом еспресо та додайте за смаком трохи води.

Мазагран по-австрійськи

Готується так само, як і португальський, але наприкінці в напій додають кілька крапель міцного алкоголю (ром, коньяк або віскі).

У XIX столітті алжирська облога знайшла відображення в багатьох явищах моди і культури. Більша їх частина вже втрачена, але деякі дійшли до наших днів. Так, якщо ви введете слово "мазагран" у пошуковий рядок, то, поряд із рецептами, обов'язково знайдете репродукцію картини "Облога Мазаграна", яку написав французький художник-баталіст Фелікс-Еммануель-Анрі Філіппото. А ще - схожий на кубок і кухоль для глінтвейну фарфоровий стакан із ніжкою. Вона теж має назву "мазагран".

Саме з такого посуду, згідно з легендою, пили оригінальний напій в Алжирі. Сьогодні подібні склянки - рідкість, знайти їх можна далеко не в кожному магазині, зате в них кава мазагран матиме максимально аутентичний вигляд.

Завантаження..