Обсмажування кави в домашніх умовах
Більшість любителів ароматного напою справедливо вважають, що обсмажування кавових зерен в домашніх умовах не тільки можливе, а й вельми бажане. Річ не тільки в економії коштів, а й у можливості досягти ідеального смаку.
Для початку потрібно розглянути – в якому ж посуді найкраще обсмажувати кавові зерна:
- Пательня. З неї починає багато хто, оскільки це найдоступніший посуд для домашнього обсмажування кави. Вона не повинна бути з тефлоновим або іншим антипригарним покриттям. Вибирайте зразок із товстим дном і високими стінками. Бабусина чавунна товстостінна пательня теж чудово впорається з обсмажуванням зерна.
- Каструля. Під кришкою смажити каву швидше і простіше, але ви будете позбавлені можливості вести візуальний контроль. Справу виправить скляна кришка або посуд із прозорими стінками. У будь-якому разі, обрана каструля обов'язково повинна мати товсте дно і невеликий діаметр, щоб повністю поміщатися на конфорці, інакше прогрівання буде нерівномірним.
Процес обсмажування
Сам по собі цей процес не надто складний. У ньому важлива уважність і точність, але це питання навички, ніж дотримання правил.
Приготуйте посуд, застеліть стіл чистою тканиною або паперовим рушником. Це потрібно для того, щоб зерна швидко охолонули.
- Подбайте про вентиляцію. Зерна смажаться з інтенсивним запахом і навіть димком. Тому краще відкрити вікно на провітрювання або ввімкнути витяжку.
- Встановіть посуд на рівномірний вогонь. Якщо ви смажите на електричній плиті, простежте за тим, щоб конфорка попередньо добре розігрілася.
- Прогрійте посуд для обсмажування.
- Висипте підготовлену порцію зерен. На початку не варто обсмажувати занадто велику партію. Достатньо, щоб вони покрили дно невеликим шаром у два-три зерна.
- Одразу ж починайте помішувати і продовжуйте це робити протягом усього процесу обсмажування.
- Після першого потріскування бобів і посилення запаху процес обсмажування входить в активну стадію.
- Якщо потріскування майже припинилося, каву можна знімати з вогню, вона цілком придатна до використання. При цьому зерна можуть мати неоднорідне забарвлення - якісь будуть темнішими або світлішими. Боятися цього не потрібно, зерно дає можливість відчути всю глибину смаку хорошого сорту кави.
- Якщо ви хочете приготувати міцніший і щільніший напій, то обсмажування можна продовжити.
- Щойно ви вирішили, що ваша кава достатньо обсмажилася, швидко знімайте посуд з вогню і висипайте на підготовлену тканину. Розподіліть суміш лопаткою так, щоб утворився шар в одне зерно, з деякою відстанню між ними.
Охолоджуються зерна 15-20 хвилин. Потім їх потрібно скласти в тару і прикрити зверху чистою тканиною, але не кришкою. Теплим зернам потрібно подихати протягом 5-6 годин і потім вже можна щільно закрити, щоб аромат і смак збереглися довше.