Обсмажування кави в домашніх умовах

Більшість любителів ароматного напою справедливо вважають, що обсмажування кавових зерен в домашніх умовах не тільки можливе, а й вельми бажане. Річ не тільки в економії коштів, а й у можливості досягти ідеального смаку.

Для початку потрібно розглянути – в якому ж посуді найкраще обсмажувати кавові зерна:

  • Пательня. З неї починає багато хто, оскільки це найдоступніший посуд для домашнього обсмажування кави. Вона не повинна бути з тефлоновим або іншим антипригарним покриттям. Вибирайте зразок із товстим дном і високими стінками. Бабусина чавунна товстостінна пательня теж чудово впорається з обсмажуванням зерна.
  • Каструля. Під кришкою смажити каву швидше і простіше, але ви будете позбавлені можливості вести візуальний контроль. Справу виправить скляна кришка або посуд із прозорими стінками. У будь-якому разі, обрана каструля обов'язково повинна мати товсте дно і невеликий діаметр, щоб повністю поміщатися на конфорці, інакше прогрівання буде нерівномірним.

Процес обсмажування

Сам по собі цей процес не надто складний. У ньому важлива уважність і точність, але це питання навички, ніж дотримання правил.

Приготуйте посуд, застеліть стіл чистою тканиною або паперовим рушником. Це потрібно для того, щоб зерна швидко охолонули.

  • Подбайте про вентиляцію. Зерна смажаться з інтенсивним запахом і навіть димком. Тому краще відкрити вікно на провітрювання або ввімкнути витяжку.
  • Встановіть посуд на рівномірний вогонь. Якщо ви смажите на електричній плиті, простежте за тим, щоб конфорка попередньо добре розігрілася.
  • Прогрійте посуд для обсмажування.
  • Висипте підготовлену порцію зерен. На початку не варто обсмажувати занадто велику партію. Достатньо, щоб вони покрили дно невеликим шаром у два-три зерна.
  • Одразу ж починайте помішувати і продовжуйте це робити протягом усього процесу обсмажування.
  • Після першого потріскування бобів і посилення запаху процес обсмажування входить в активну стадію.
  • Якщо потріскування майже припинилося, каву можна знімати з вогню, вона цілком придатна до використання. При цьому зерна можуть мати неоднорідне забарвлення - якісь будуть темнішими або світлішими. Боятися цього не потрібно, зерно дає можливість відчути всю глибину смаку хорошого сорту кави.
  • Якщо ви хочете приготувати міцніший і щільніший напій, то обсмажування можна продовжити.
  • Щойно ви вирішили, що ваша кава достатньо обсмажилася, швидко знімайте посуд з вогню і висипайте на підготовлену тканину. Розподіліть суміш лопаткою так, щоб утворився шар в одне зерно, з деякою відстанню між ними.

Охолоджуються зерна 15-20 хвилин. Потім їх потрібно скласти в тару і прикрити зверху чистою тканиною, але не кришкою. Теплим зернам потрібно подихати протягом 5-6 годин і потім вже можна щільно закрити, щоб аромат і смак збереглися довше.

Завантаження..