Популярні сорти білого чаю
Білий чай входить до групи, що складається з шести головних чаїв: червоного, білого, жовтого, зеленого, улуна і пуеру і вважається в Китаї одним з найкоштовніших і найелітніших напоїв - це не дивно, адже вартість його досить висока, а список корисних властивостей - ще більший.
З однієї і тієї ж рослини можна отримати кілька різних сортів:
- Найдорожчий та найрідкісніший - Бай Хао Інь Чжень: для його виробництва збирають виключно бруньки, причому тільки великі й неушкоджені. Збір і виготовлення цього чаю вимагає значно більше часу порівняно з листовими сортами, а готовий напій виходить світло-жовтим і має ніжний солодкуватий присмак.
- Бай Му Дань, також належить до вищих сортів, але вона більш доступна. У виробництві використовують не тільки бруньки, а й пару верхніх листочків камелії. Чашка такого чаю пахне квітково-фруктовими відтінками, а сам настій виходить світло-золотистим.
- Шоу Мей - сировина для цього сорту така ж, як для Шоу Мей, але збирають її пізніше. Смак і колір виходить більш насичений, але менш делікатний.
- Юе Гуан Бай - найзагадковіший різновид, адже за легендою, збирають і сушать його виключно під світлом місяця. Насправді, звісно, ніхто не збирає чай вночі, але вигляд він має справді незвичайний. Сріблясті бруньки поєднуються з темними, майже чорними листочками, а готовий напій нагадує про літнє сонце, пахне спекотними квітковими полями та медом - цей сорт також називають Білим Пуером, оскільки збирають його з пуерних дерев.
Правила заварювання
Основне правило для заварювання білого чаю - якісна вода температурою не вище 70 градусів. Тільки в таких умовах ніжна заварка передає настою всі свої корисні властивості та унікальний смак.
Існує кілька способів приготування: основний - заварювання швидкими проливами по 10 секунд, з кожним наступним разом час збільшують, але також можна залити листя водою і почекати близько 10 хвилин.
Китайці часто застосовують холодний спосіб - чайне листя заливають водою кімнатної температури і відправляють до холодильнику, і вже через 6-7 годин чудовий освіжаючий напій готовий.