Рецепт кави Фарисей
Одним із чудових варіантів кавового напою з додаванням алкоголю є німецький напій - кава Фарисей. Це напій на основі натуральної кави та рому, прикрашений збитими вершками. Варто пам’ятати, що це алкогольний коктейль на основі міцної кави, тому вживати його слід з обережністю. Для початку, давайте розберемося в його історії.
Історія кави Фарисей почалась пару століть тому, на острові Нордштранд, розташованому на самій півночі Німеччини. Клімат там суворий, і, щоб зігрітися, місцеві жителі часто вдавалися до вживання міцних напоїв, але у XIX столітті місцеву релігійну громаду очолив один пастор, відомий своєю аскетичною вдачею. Він категорично не схвалював вживання спиртних напоїв, особливо, під час релігійних свят. Однак, місцевому населенню було складно розлучитися з давньою звичкою, тому якось один парафіянин, готуючись до хрещення своєї дитини, вирішив не позбавляти земляків маленької радості і вигадав хитрий план - додати міцний ром у каву, а щоб перебити запах спиртного, чоловік велів дружині збити велику кількість вершків і прикрасити ними напій.
Пастор, спостерігаючи за гучними веселощами, приписував все духовному піднесенню від церемонії. Однак, випадково переплутавши чашки з кавою і відпивши ковток напою, не призначеного для нього, він все зрозумів і в обуренні вигукнув: "О, фарисеї!". Збентежена паства тут же звинуватила в усьому каву, яка ввела в гріх пристойних людей і переадресувала образливу назву напою. Так і з'явилася кава Фарисей.
Спосіб приготування
Спочатку потрібно зварити каву. Вона має бути міцною, тому краще взяти трохи більше меленої кави, ніж зазвичай. Можна використовувати еспресо, але в такому разі потрібно дві порції.
У скляний келих покласти цукор, влити гарячу, щойно зварену каву і розмішати. Потім додати ром і знову перемішати напій. Зверху викласти збиті вершки. Правильніше вершки збивати вручну, а не користуватися готовими з балончика.
Зверху можна посипати шоколадною або горіховою стружкою.
Сучасні традиції дозволяють замінити ром на будь-який інший міцний спиртний напій. Підійде віскі, коньяк, навіть лікер. Цукор можна взяти білий або тростинний. Смак напою можна додатково пом'якшити і зробити багатшим, якщо додати 25-30 мл гарячого шоколаду. Його потрібно додавати одразу після додавання рому або бренді, перед фінальним перемішуванням напою.