Секрети кавового етикету

У різних країнах подача кави має свої особливості, але існують стандартні правила кавового етикету - вони стосуються вибору чашок, розташування приладів і додаткових предметів на столі. Для чорної кави використовують демітассе з глини, кераміки або порцеляни. Латте, капучино, ірландську та айс-каву готують у скляному посуді. Традиційно, разом з напоєм подають шоколад, випічку, печиво, часточки лимона або апельсина.

Правила сервірування

Сервірування починають із десертних тарілок - їх розміщують на відстані 5-10 см від краю столу. По праву руку від гостя кладуть прибори для десерту і закусок, вище ставлять кавову чашку з блюдцем та ложкою; якщо під час кавування планують подавати сендвічі та десерт, тарілки змінюють. Для перших використовують десертний посуд, а солодке кладуть на тарілку для торта.

Біля канапе і сендвічів кладуть щипці, торт подають з іншими десертами, попередньо розрізавши його на шматки. Френч-прес або кавник має розташовуватися біля господині будинку, яка обслуговує гостей. Турку не прийнято ставити на стіл - заварену в такий спосіб каву відразу розливають по чашках.

Особливості кавового посуду

Вибір посуду залежить від виду кави - універсальними вважаються витягнуті об'ємні чашки для капучино, які роблять із порцеляни, кераміки або глини - вони підходять для приготування лате та чорної кави. Ристрето, еспресо і доппіо прийнято подавати в чашках заввишки до 5 см з ущільненими стінками та маленькою ручкою. Основні матеріали - кераміка або прозора порцеляна з додаванням кварцу і каоліну, які роблять посуд стійким до високої температури.

Для кави по-турецьки використовують демітассе об'ємом 60-90 мл - зовні ємність за формою нагадує перевернутий конус, а всередині стінки овальні.

Що можна запропонувати до кави

Із чашкою ароматного напою часто подають випічку: круасани, пироги, торти, капкейки, солодке або солоне печиво, шоколад та десерти - чізкейк, тірамісу або сирний мус.

Незвичайним поєднанням стане кава та сир - до міцного напою підбирають тверді сорти з насиченим смаком: бринзу, гауду, маасдам, грюєр, чеддер. Солодкий напій можна пити з сиром із пліснявою, а для лате, капучино й американо пасують вершкові сири: рікотта, маскарпоне, моцарелла, брі та камамбер.

Завантаження..