Завантаження..

Смачні рецепти

Минуло понад п’ять сторічь з того часу, як кава розпочала свій марш світом. Кава допомагає швидко прокинутись, втамовує голод та надихає на нові звершення. Однак, каву можна використовувати не лише для приготування духмяного напою, а й додавати до різних страв. В кулінарії використовують як заварену каву, так і свіжомелену.  Найчастіше, до десертів додають заварену каву, а до салатів, чи інших страв додають каву у вигляді порошку. Наприклад, під час випікання житнього хліба, додана кава не тільки змінює колір продукту, а й повністю змінює палітру смаків. Розглянемо декілька рецептів, у яких використовують каву:

Кавове морозиво

Склад:

  1. 50 мл еспресо;
  2. 150 мл згущеного молока;
  3. 500 гр вершків.

Приготування:

Охолоджений еспресо змішати зі згущеним молоком. Холодні вершки збити до консистенції твердої піни. Швидко підмішати кавове згущене молоко. Перелити до відповідної ємності та помістити в холодильник. За 10 хвилин до подачі, потримати контейнер в морозильній камері.

Тірамісу

Склад:

  1. 200 г печива «Савоярді» (або аналогічного);
  2. 500 г ванільного крему;
  3. 150 г вершкового сиру Маскарпоне;
  4. 150 г цукру;
  5. 2 курячих яйця;
  6. 150 г еспресо;
  7. 2-3 ст. ложки вина;
  8. 100 г шоколаду.

Приготування:

Відокремити білки від жовтків. Білки збити з 75 г цукру до консистенції м’якої піни. Жовтки збити з рештою цукру та змішати з вершковим сиром, потім вмішати білки.  Викладати між шарами печива, що змочені в кремі та ароматному еспресо. Зверху додати ванільний крем, просипати шоколадом та прикропити вином.

Фруктово-ягідний салат з кавою

Склад:

  1. 2 апельсина;
  2. 2 ківі;
  3. 50 г черешень;
  4. 70 г козячого сиру;
  5. 1 ч. ложка свіжозмеленої кави;

Для заправки:

  1. 2 ст. ложки лимонного соку;
  2. 1 ч. ложка меду;
  3. 1 ч ложка рослинної олії.

Приготування:

Перемішати всі інгредієнти заправки, щоб вийшла однорідна емульсія. Апельсини, ківі та козячий сир нарізати кубиками. З черешень видаляємо кісточки. Змішуємо ягоди, фрукти та козячий сир. Поливаємо заправкою та зверху посипаємо свіжозмеленою кавою. 

Кавові курячі грудки

Склад:

  1. 2 курячих філе;
  2. 200 мл кави середньої міцності;
  3. 1 ч. ложка солі;
  4. 1.5 ложки солі;
  5. 50 г апельсинового соку;
  6. 50 г мелених сухарів;
  7. 1 ч. ложка свіжомеленої кави.

Приготування:

Курячі філе розрізати по горизонталі навпіл. Приготувати маринад на основі кави та замочити в ньому куряче філе. Залишаємо на ніч в холодильнику маринуватися. Обволокти в паніровці та засмажити з обох боків до рум’яної скоринки. До 150 мл маринаду, що залишився, домішати 1 ст. ложку крохмалю. Довести до кипіння. При подачі полити філе соусом.

Реберця тушковані в кавовому соусі

Склад:

  1. 700 г яловичих реберець;
  2. 200 мл кави середньої міцності;
  3. 1.5 склянки води;
  4. 3 ч. ложки лимонного соку;
  5. 5-7 ч. ложок гострого соусу;
  6. Цибулина.

Приготування:

Дрібно нарізаємо цибулю та обсмажуємо до золотистої скоринки. Реберця розрубуємо на невеликі шматочки. Укладаємо реберця в глиняний горщик. Туди ж поміщаємо всі складові соусу, обсмажену цибулю та перемішуємо. Горловину горщика обмотуємо фольгою. Тушкуємо в духовці за температури 180 градусів протягом 3 – 3.5 годин. Подаємо до столу.