В яких країнах п’ють найбільше кави
Найбільше кавового зерна виробляє Південна Америка, але найвідданіші шанувальники чудового напою живуть на півночі Європи. Споживання кави на душу населення у світі щороку зростає, при цьому протягом кількох десятиліть до топ-10 не входить жодна країна, що виробляє ароматний продукт.
Країна Фінляндія посідає 1 місце за споживанням кави, імпортуючи зерно переважно з Колумбії та Бразилії. Свою любов до тонізуючого напою місцеві жителі пояснюють особливостями природних умов: у країні короткого світлового дня, холоду та вітрів, приємно підбадьоритися чашкою гарячої кави.
Місцеві жителі п'ють каву не тільки вранці, але й протягом усього дня. Надлишку кофеїну в організмі не відбувається, адже міцність невелика. Фіни віддають перевагу слабкому обсмажуванню, тому смак виходить м'який.
У 90 % дорослого населення Норвегії, кава - це улюблений напій, який вони готують 4-5 разів на день та, як і фіни, норвежці варять неміцну каву із зерен світлого обсмаження. Висока культура споживання смачного напою, зробила професію бариста дуже популярною і саме норвезькі майстри найчастіше здобувають перемогу на міжнародних фестивалях і конкурсах.
Про любов жителів Ісландії до закордонного продукту свідчить уже той факт, що у них є свято, присвячене каві, - "Solarkaffi" ("Сонячна кава"), відзначають його 27 січня, коли з'являються перші сонячні промені після довгої зими. Тут воліють доповнювати кавовий аромат і смак прянощами: гвоздикою, корицею та запашним перцем - їх кладуть до турки під час приготування. Традиційно в чашку не додають цукор, але шматок рафінаду тримають у роті, поступово розсмоктуючи.
Жителі Данії з кавою не розлучаються: вони часто заварюють її у термосі та беруть з собою на роботу, чи прогулянку, додаючи вершки або спеції.
Саме Голландія сприяла знайомству всієї Європи з напоєм африканського походження. Завдяки великим плантаціям в Індії та на острові Ява, рівень споживання швидко зріс - цей продукт став доступний усім верствам населення.