Від чого залежить врожайність кавових дерев
Продуктивність ферм у В'єтнамі та Бразилії більш ніж удвічі перевищує середні світові показники - ці країни домоглися відриву не тільки завдяки вибору більш урожайних різновидів зернової кави, а також свою роль зіграли умови навколишнього середовища та догляд за деревами.
Урожайність кавових дерев залежить від природних умов: генетики, клімату, родючості ґрунту, хвороб та шкідників у регіоні вирощування, також на підсумковий обсяг врожаю може значно вплинути і сам фермер, наприклад, навчатися догляду за новими різновидами, планувати посадки, використовувати механічне обладнання для збору, удобрювати, обрізати й оновлювати рослини.
Як робота фермера впливає на врожайність
- Відбір видів та різновидів кави - фермери навчаються вирощувати нові різновиди зернової кави, які дадуть більший урожай в умовах їхньої місцевості.
- Планування щільності посадок - цим заходом фермери регулюють конкуренцію рослин за світло, воду та поживні речовини. Вони визначають: скільки місця має бути між деревами в кожному ряду, яка має бути відстань між рядами та наскільки можна дозволити каві вирости у висоту.
- Вибір методу збору - продуктивність залежить від методу збору ягід, наприклад, механічні комбайни збирають відразу всі ягоди з дерева, а при ручному методі збору частину ягід залишають на гілці, і вони можуть перестигнути або згнити.
- Полив і підготовка ґрунту - приклад таких заходів - фертигація, за якої, до води для поливу додають розчинні добрива, так кава стає більш стійкою в періоди посухи або високих температур.
- Обрізка - дозволяє рослинам відновитися після збору врожаю та допомагає їм розвивати нові гілки.
- Оновлення плантацій - урожайність рослин з віком знижується, тому виробники замінюють непродуктивні дерева - новими.
- Внесення добрив - у багатьох випадках врожайність збільшується у зв'язку з більш збалансованим харчуванням кавових дерев.