Властивості чаю Ассам і його приготування
Чай Ассам - це індійський крупнолистовий чай, який вирощують уже кілька століть на ассамських деревах. Історія культивування почалася ще в колоніальній Індії - англійці, як справжні поціновувачі чаю, одразу звернули увагу на ці дерева, що досягають висоти 20 метрів, тому саме ці гіганти стали основою сучасних сортів.
Корисні властивості
Чорний чай Ассам містить велику кількість антиоксидантів, надаючи профілактичні властивості до великої кількості захворювань, зокрема - онкологічних. Висока кількість антиоксидантів також сприяє зменшенню окислювальних процесів в організмі та впливає на процес омолодження організму.
У Великій Британії чай Ассам називають чаєм для сніданку – всього одна чашка допомагає швидко прокинутися та набратися бадьорості на весь день, а кофеїн, що міститься в ньому, додає сил, допомагає впоратися з головним болем, підвищує працездатність та активність мозку.
Заварювання та зберігання чаю Ассам
Щоб повністю розкрити смак чаю та отримати від чаювання справжнє задоволення, необхідно з особливою увагою підійти до традицій процесу заварювання:
- Вибирайте посуд із глини або скла.
- Не заливайте чай окропом, а попередньо остудіть її до 90-95С.
- Перед тим як насипати чай у чайник, обдайте його стінки окропом - це дасть змогу зігріти чайник та не втратити необхідну для заварювання температуру.
- Насипте в чайник чай Ассам із розрахунку 1 чайна ложка на 1 порцію.
- Залийте заварку водою та залиште на 3-5 хвилин. Можна заварювати довше - він стає міцнішим, а смак насиченішим, але не більше 20 хвилин.
- За бажання додайте цукор та трохи молока, також чай Ассам часто п'ють із лимоном, м'ятою або медом.
Зберігати чай Ассам краще в скляній посудині з кришкою, що щільно закривається, уникаючи потрапляння вологи. Виберіть сухе, темне і прохолодне місце та будьте уважні - чай легко вбирає запахи інших продуктів, тому краще, якщо поруч не буде продуктів з яскраво-вираженим запахом, особливо спецій.