Вибираємо воду для приготування кави
Вода - це база для приготування будь-якого напою. Кава не є виключенням. Кава складається на 98% із води, тому вибір якісної води гарантує бездоганний смак кавового напою. Розберемо як вибрати воду для кави.
Навіть, якщо вода, на перший погляд, прозора, в ній все одно може міститися чимала кількість домішок. Вода складається з багатьох хімічних елементів та мінералів. Їх наявність в воді впливає на смак води, pH та інші властивості. Якщо просто, приготування кави - це хімічний процес розчинення одного елемента в іншому. Чим якісніші основні компоненти - тим смачніше в результаті вийде напій.
Дослідження від Specialty Coffee Association
Specialty Coffee Association провели дослідження на виявлення оптимального значення TDS (розчині тверді домішки) для приготування смачної кави.
-
Результат тестування в діапазоні TDS 45-450 мг/л
-
45 мг/л: підвищена кислотність, терпкий та негармонійний смак;
-
150 мг/л: пікантний смак, повний букет смаку кавових зерен;
-
450 мг/л: слабкий аромат напою, неприємний посмак.
Стоп-сигнали при виявленні яких не рекомендується використовувати воду для приготування кави:
-
Наявність присмаку;
-
Мутність, зміна кольору;
-
TDS: менш як 45 мг/л або вище 350 мг/л;
-
Вміст Ca (кальцію) та Mg (магнію) понад 100 мг/л;
-
Вміст Na (натрію) та K (калію) більше ніж 50 мг/л;
-
pH менше 7.0 або вище 8.0.
Чи можна використовувати воду з-під крану?
Температура води для заварювання кави, має бути не більше 98 °. При перевищенні цього значення, кава втратить свій смак та буде сильно гірчити. Якщо ви готуєте каву у квартирі та використовуєте воду з-під крану, для початку необхідно провести практичний аналіз смакових якостей приготовленого напою. В деяких містах якість води підходить для кип'ятіння та приготування кави. У випадку, якщо присутня зміна смаку кави, відчутна гіркість або кислотність напою, використовуйте фільтри.
Кава не може віддавати присмак кислотності або мати виражену гіркість. Якщо ви впевненні в якості зерен та їх обсмаженні, проведіть аналіз води, яка використовується. Смак напою може бути зіпсований неякісною водою, навіть при використанні дорогих сортів кавових зерен.
А як ви обираєте воду для кави? Поділіться своїми способами вибору води у вашому місті.