Вирощування кави в Таїланді
Індустрії кави в Таїланді всього лише близько 40 років, а до цього на півночі країни замість кавових ферм розташовувалися плантації опіумного маку, однак на початку 1980-х років уряд Таїланду вирішив позбутися їх і забезпечити фермерів стабільним та легальним джерелом доходу - вибір припав на каву, що дало змогу купити зернову каву кожному.
Ще в 2002 році врожай арабіки тут становив лише 500 тонн, але сьогодні обсяги виробництва в Таїланді такі ж, як, наприклад, у Панамі - близько 100 000 мішків на рік, а також Таїланд посідає 3 місце серед країн-виробників кави в Азії.
Терруар, різновиди та обробка
Основні регіони вирощування кави в Таїланді: Чіангмай, Чіанграй та Мехонгсон на півночі, Канчанабурі на заході та Чумпхон, Сураттхані, Накхонсітхаммарат, Крабі, Пхангнга та Ранонг на півдні.
На півночі Таїланду вирощують арабіку - це гірська місцевість із середньою температурою від 18 до 28 °C, кількість опадів тут - 1200-1500 мм на рік, а самі ферми розташовані на висоті від 700 до 1400 метрів. На багатьох плантаціях кавові дерева висаджують разом із фруктовими деревами, оскільки перші люблять тінь.
На півдні Таїланду вирощують робусту - вона становить близько 45 % від загального обсягу виробництва кави, однак останніми роками її плантації скорочуються - багато фермерів переходять на олійну пальму та каучук. Робусту збирають здебільшого методом стриппінгу, а потім сушать природним шляхом на патіо та продають кільком заводам з виробництва розчинної кави в Таїланді. Зерна обробляють переважно натуральним методом, однак багато фермерів експериментують і застосовують інші способи, наприклад, кенійську обробку або хані.