Як фудпейрінг допомагає каві стати ще краще?
Поняття фудпейрінг увійшло у вжиток відносно недавно. Основна ідея фудпейрингу полягає в тому, щоб з'ясувати, які смаки продуктів найбільш сумісні між собою. Не можна говорити про смак, не забуваючи про аромат. Ми б втратили весь спектр звичних відчуттів, якби виключили аромат з будь-якого продукту. Фудпейринг заснований на науковому аналізі і порівнянні смаків, і головний принцип цієї системи полягає в наступному - продукти можуть поєднуватися тільки в тому випадку, якщо вони мають спільні базові смакові компоненти.
За допомогою нюху ми можемо розрізняти до 10 000 різних запахів. Запахи, або ароматизатори, складаються з однієї або декількох ароматичних молекул. Запахи є летючими і потрапляють до нашого нюху через повітря, яким ми дихаємо. Ми сприймаємо запахи як через ніс, так і через рот. Аромати є ключовими факторами в нашому сприйнятті смаку і тому мають важливе значення для синергії їжі та напоїв. До 80% того, що ми називаємо смаком, насправді є ароматом.
Якщо ми подивимося на цей досвід з точки зору кави і почнемо зі "смаку" кави, ми отримаємо дивовижне різномаїття. Під час сніданку кава, яку ви пили вчора, починає виглядати по-іншому, у неї з'являються нові «нюанси», і, можливо, вона стає менш яскравою - вся справа в поєднанні.
Експерти, які вивчали це питання, розробили цілком конкретні рецепти вдалих поєднань, які ви можете використовувати в домашніх умовах. Можна скористатися кавовим смаковим спектром, або виходити з того, що описано на ароматичній упаковці та знайти подібне поєднання. І хоча, правильно зварена кава смачна сама по собі і не потребує доповнень, завжди можна спробувати нові поєднання. Наприклад, яскрава ягідна африканська кава добре поєднується з фініковим батончиком з м'ятою та какао. Центральноамериканська кава - з фініками, інжиром та горіхами. Натуральна кава - з фруктами та ягодами. Крім того, є можливість підбирати поєднання не тільки за смаком, але і за текстурою. Вищезгадані фініки гармонійно поєднуються з еспресо або чорною кавою.