Як правильно зберігати чай
Навіть дорогий чай може стати несмачним, якщо його неправильно зберігати - листя легко вбирає сторонні запахи та вологу, тому для кожного сорту важливо знати нюанси зберігання, щоб улюблений напій не втратив смак і корисні властивості.
На якість чаю впливають кілька параметрів:
- Вологість. Чай рекомендується зберігати в приміщенні з вологістю 40-60 %. За вологості понад 65 % у листі починають відбуватися небажані процеси окислення - чай швидше псується та пліснявіє.
- Сторонні запахи. Для зберігання чаю варто виділити ізольовану шафу, а також продумати окремі полиці, де розташовуватимуться різні сорти.
- Кисень і світло. Чай бажано зберігати в темному місці без прямого попадання сонячних променів. За тривалого контакту листя з киснем руйнується велика частина поліфенолів - чай втрачає антиоксидантні властивості, а під впливом світла активуються ензими, які прискорюють окислювальні процеси і руйнують пігменти чайного листа, від цього змінюється колір і смак напою.
- Температура. Оптимально зберігати чай за 17-20 °С. При температурі понад 20 °С листя починає потроху розкриватися і віддавати свої ароматичні речовини в повітря. Через це під час приготування смак напою буде не таким насиченим.
- Зберігання у великих кількостях. За можливості, чай варто зберігати у великій кількості в одній ємності - це скоротить кількість кисню в посудині і не дасть вбратися стороннім запахам.
Отже, для зберігання чаю вдома, в ідеалі, бажано виділити окрему шафу або краще дві: одну для слабо ферментованих улунів, зелених і білих, другу - для чорних, червоних, сильноферментованих чаїв.
Забезпечте чаю комфортну температуру до 20 °С і контролюйте вологість повітря - не вище 60 %.
Придбайте для зберігання герметичні банки, щоб листя було захищене від потрапляння світла і кисню.
Купуйте таку кількість чаю, щоб встигнути випити його за 1-2 місяці - за цей час, при правильному зберіганні, склад і смак напою майже не зміняться.