Завантаження..

Як з'явилася ірландська кава?

Ірландська кава - є одним із найвідоміших у світі кавово-алкогольних коктейлів. Оригінальний рецепт і смак коктейлю зазнає метаморфоз у різних країнах і отримує незвичайні смакові інтерпретації в руках досвідчених барменів і бариста.

Відомо безліч небилиць про походження ірландської кави. Найправдоподібніша версія приписує коктейль Джо Шерідану, головному шеф-кухарю ресторану «Flying Boat» в одному з терміналів аеропорту в Фойнсі, графство Лімерік, на початку 1940-х рр.

Одного разу пізно вночі взимку 1943 року, літак вилетів із Фойнса в Нью-Йорк. Через кілька годин польоту в погану погоду капітан вирішив повернутися в Фойнс, щоб дочекатися безпечніших умов. Повідомлення азбукою Морзе було відправлено в диспетчерську Фойнса, щоб попередити про повернення. Персонал викликали назад, а пасажирів після посадки розмістили в ресторані. Коли Джо попросили приготувати щось особливе, щоб зігріти втомлених пасажирів, він з натхненням додав їм у каву хорошого ірландського віскі. Один пасажир підійшов до нього і подякував за чудову каву, запитавши, чи використовує він бразильську каву? Джо жартівливо відповів: "Ні, це була ірландська кава!"

Сучасна інтерпретація

Для кавової основи можна використовувати фільтр-каву, австралійський лунго або американо. Як варіант, кава в капсулах теж підійде. У напої має відчуватися характер самої кави, який не губиться на тлі інших компонентів.

При виборі віскі важливо враховувати, щоб алкогольні ноти в ньому відчувалися не надто різко. Головна ідея - гармонійне поєднання смакових нот віскі та смакового профілю кави. Наприклад, якщо в каві є ноти цитрусів, то можна знайти віскі, в якому ці ноти будуть відображені в смаку.

Як солодку частину, можна використовувати різні види нерафінованого тростинного цукру. Однак, класичний цукровий сироп, який має солодкий і нейтральний смак, не буде забивати смак віскі та підходить найкраще.

Використовуйте максимально холодні вершки з жирністю від 33%. Вони мають добре лежати на поверхні, не провалюватися і не змішуватися з кавою. Якщо вершки почали змішуватися з кавою, значить вони були погано збиті або жирність невідповідна.

Головні якості правильно приготовленої ірландської кави - контраст текстур і контраст температур. Смак коктейлю безпосередньо залежить від якості використовуваних компонентів. Також можна пограти поєднаннями смаків і знайти власну інтерпретацію класичного коктейлю.