Виробництво кави в Австралії
Австралія виробляє зернову каву в невеликих обсягах та здебільшого для внутрішнього ринку - всього до 600 тонн зеленого зерна на рік - це пов'язано з тим, що в країні не так багато земель, які підходять для вирощування кавових дерев. Ще одна проблема - в Австралії дуже висока вартість ручної праці, яка необхідна для вирощування кави.
Виробництвом кави займається близько 50 ферм, які розташовані здебільшого на південному сході Квінсленда та північному сході Нового Південного Уельсу. В Австралії вирощують тільки арабіку: у тропічних регіонах - червоний та жовтий катуаї, а в субтропічних - різновид К7.
Через невеликий розмір галузі, фермери обробляють зерна самі, здебільшого митим способом, але також використовують натуральну обробку та експериментальні методи.
Особливості кавової культури Австралії
Кав'ярні в Австралії належать переважно місцевим компаніям - наприклад, Coffee Club, але міжнародні кавові мережі мало поширені, а популярністю користуються лише ті з них, кому вдалося підлаштуватися під смаки австралійців.
"Starbucks не змогли досягти успіху в Австралії через те, що вони не були готові адаптувати меню під місцеві вподобання, наприклад, не подавали у своїх закладах флет вайт. Starbucks занадто пізно зрозуміли, що ринок на них не реагує і були змушені закрити більшість своїх закладів. Залишилося тільки кілька кав'ярень у великих містах - Мельбурні, Сіднеї та Брісбені", - коментує Кіран Рентц, один із власників австралійських кав'ярень.
Австралійці цінують каву високої якості та знаються на ній, тому у деяких кав'ярнях країни меню нагадує винну карту, щоб задовольнити потреби кожного клієнта: там вказують рік збору врожаю, метод обробки та ноти смаку. Пропонують і незвичайні варіанти - ексклюзивні мікролоти та великий вибір замороженої кави. Зерна заморожують після обсмажування, щоб уповільнити процес старіння та зберегти каву свіжою на довший термін.
"В Австралії зараз тренд на екологічність та підтримку фермерів із країн походження кави. Екологічність полягає в турботі про природу, зниженні негативного впливу на навколишнє середовище. Обсмажувальники все частіше вимагають сертифікат про відсутність викидів вуглекислого газу в атмосферу, а також звіт про кількість використаної води під час вирощування та виробництва кави. Для споживача важливо розуміти, звідки прийшла його кава, в якому середовищі її виростили та чи отримав виробник за роботу справедливу винагороду, тому австралійці люблять працювати з маленькими імпортерами", - додав Кіран Рентц.