Вирощування кави на Сицилії
Сицилія - найбільший острів у Середземному морі з типовим середземноморським кліматом - короткою м'якою вологою зимою та спекотним сухим літом, однак через близькість до Африки температура на Сицилії значно вища, ніж у більшості районів країни. У прибережних районах взимку 11-12 °С, влітку 27-28 °С, а в гірських місцевостях - 4-8 °С та 20-24 °С відповідно, а річна норма опадів на рівнинах становить 400-600 мм на рік, у горах - 1200-1400 мм.
Перша кавова ферма Сицилії та її врожай
Перший урожай сицилійської кави зібрали влітку 2021 року на фермі “Morettino Coffee”, що розташована в невеликому селі Сан-Лоренцо-ай-Коллі на околиці Палермо. Її заснували сицилійські обсмажувальники кави - Артуро Мореттіно і його син Андреа.
Сімейний бізнес Мореттіно з'явився ще 1920 року - це був невеликий магазин спецій, який відкрив батько Артуро Мореттіно - Анджело, але крім приправ, у крамниці продавали також кавові зерна, а інтерес до якісної кави підштовхнув Анджело відкрити власну обсмажувальну компанію.
У своїй роботі компанія завжди приділяла увагу високій якості. Бренд постійно адаптується під мінливі потреби споживачів, впроваджує передові технології виробництва, наприклад, у 2000-му році компанія створила внутрішню лабораторію з сучасним обладнанням - воно дало змогу проводити важливі дослідження та розробки для поліпшення стандартів якості кави.
Після багатьох років випробувань на фермі зібрали перший виробничий урожай у 30 кг, а зелені ягоди на деревах з'явилися в грудні. Зовсім невелику кількість вирощеної кави зібрали навесні, решту - в період з червня по вересень, що дозволило мешканцям купити зернову каву власного виробництва.
Мореттіно знімали стиглі ягоди вручну, а потім обробляли їх методом хані та протягом 48 годин ягоди ферментували, потім сушили на африканських ліжках, а отримані зерна Мореттіно обсмажували від світлого до середнього профілю. "Зібрана кава мала дуже вишуканий смак зі збалансованою кислотністю та природною солодкістю", - розповідає Андреа: "Ми справді пишаємося цим".