Белый чай
Білий чай - найзагадковіший і найвитонченіший серед основних різновидів напою. Свою назву він отримав за світло-зелений колір листя, вкритого ніжними білими ворсинками.
Дехто недолюблює білі сорти чаю за недостатньо виражений аромат та післясмак із простими трав'янистими нотками, але, насправді, завдяки дбайливій обробці, напій вирізняється саме тим тонким смаком, який закладений у ньому самою природою, крім того, він має дійсно унікальні корисні властивості.
Обробка білого чаю
90% білого чаю виробляється в китайській провінції Фуцзянь. Збирачі дбайливо відокремлюють від кущів бруньки та верхні молоді листочки, при цьому бруньки - це не зовсім те, що ми спостерігаємо на деревах напередодні весни. У чайної камелії, так називають верхні листочки молодих пагонів, що не повністю розкрилися та одягнені в сріблястий пушок, але для деяких сортів у хід також ідуть два-три перших молодих листочки. Чайні кущі ростуть і дають нові пагони цілий рік, але збір листя для приготування білих сортів проводять тільки навесні та тільки рано вранці.
Особливістю білого чаю є ступінь ферментації - вона дуже низька - всього 3-5%. Зібране листя не скручують, як це відбувається з усіма іншими сортами - його лише злегка підв'ялюють і відразу після цього приступають до висушування. Сушка відбувається найчастіше на відкритому просторі під впливом вітру і сонця, лише зрідка використовуються спеціальні печі. Процес вимагає уважності та великого досвіду - майстру потрібно постійно контролювати та за необхідності коригувати вплив природних факторів на майбутню заварку.
Корисні властивості
Білий чай має виражений охолоджувальний ефект - він допомагає перенести літню спеку та відмінно втамовує спрагу. У Китаї, його часто застосовують, як жарознижувальний засіб, м'яко й ефективно знижуючи температуру тіла на 1-2 градуси.
Напій є потужним антиоксидантом, навіть одним із найефективніших у світі - це означає, що він перешкоджає старінню та утворенню злоякісних клітин. Усе завдяки танінам, катехіну та цілому букету вітамінів, так як відсутність ферментації допомагає зберегти їх максимальну кількість у заварці.
Поліфеноли і пектин, що містяться в настої, сприяють зниженню холестерину та зміцнюють стінки судин: зменшується ризик виникнення кровотеч, розвитку атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.
Білий чай оздоровлює організм не тільки зсередини - відвар має антимікробну дію і застосовується для полоскання ротової порожнини, обробки невеликих ранок, подряпин та скрізь, де потрібен антисептичний ефект.