Может ли кофе расти за пределами кофейного пояса
Кава - капризна рослина, а щоб кавові дерева добре почувалися і регулярно приносили якісний урожай, їм необхідні певні умови:
- досить велика кількість опадів - 1500-2500 мм на рік
- середня температура від 15 до 30°C протягом доби, але ніколи не нижче 0°С
- рясне, але розсіяне освітлення. Сонячне світло необхідне рослинам для фотосинтезу - процесу, завдяки якому відбувається ріст, формування і дозрівання плодів. Пряме сонячне світло хоч і прискорює цей процес, але смак кави стає менш яскравим, тому найчастіше каву вирощують у тіні більш високих дерев.
Усі ці умови дотримуються в кавовому поясі, але все ж і за його межами кава може рости, плодоносити та бути смачною.
Каліфорнія, США, цей штат межує з Мексикою на півдні, і ця область розташована зовсім поруч із кавовим поясом. Кліматичні умови тут дуже близькі до тих, яких потребують кавові дерева.
Уперше вирощувати каву в цій місцевості стали Марк Гаскелл, радник з ферм Каліфорнійського університету з розвитку кооперативів, і Джей Раскі, власник ферми “Good Land Organics” в Санта-Барбарі, на якій вирощують екзотичні фрукти. У Марка був досвід із розвитку кавових ферм у Панамі, тому він вирішив спробувати виростити каву https://papakava.ua/ua/products/grain-coffee в Каліфорнії. Для цього в 2002 році він передав Джею Раскі 40 кавових саджанців, які той посадив на своїй фермі серед дерев авокадо. Через 5-6 років вони почали приносити стабільний урожай.
Юньнань, Фуцзянь і Хайнань, Китай. Провінція Юньнань розташована на самому кордоні кавового поясу. Виробляти каву тут почали в 1914 році. У цій місцевості є кілька регіонів вирощування, проте всі вони здебільшого розташовані на південь від міста Мудзян, яке розділене на дві частини тропіком Рака. Північніше тропіка виростити каву ще не вдалося. У Юньнані культивують арабіку та виробляють 95 % від загальної кількості врожаю кави в країні.
Решта 5 % припадають на робусту, яку культивують також на краю кавового поясу - у провінції Фуцзянь і на острові Хайнань. Велика частина кавових плантацій розташована на висоті 1000-2000 метрів над рівнем моря в гірській місцевості.
Сицилія, Італія. Влітку 2021 року Артуро Мореттіно та його син Андреа вперше зібрали врожай італійської кави вагою 30 кг. Детальніше про те, як вирощують каву на Сицилії, можете дізнатися в іншій статті нашого блогу.