Загрузка..

Кофейни третьей волны

В теперішньому світі кожного дня безліч людей споживає каву і не може уявити свій день без неї.

Раніше, каву заварювали за домомогою джезви або турки, лише для еліти.

Наразі, в багатьох кав’ярнях, або в інтернет-просторі можна почути про таємничі хвилі.

Хвиля - термін для умовного визначення та позначення рівнів змін у світовій кавовій індустрії ХХ-ХХІ століть. Який, вперше був використаний у 2002 році, американською обсмажницею кави, Тріш Ротгеб.

Перша хвиля – це час споживання розчинної кави різними верстами населення. З’являються світові кавові бренди, такі як: Nescafe, Maxwell House, що популярні й до нині. В цей час лише починається зародження масової кавової культури. Через не розуміння людьми всіх нюансів кавового смаку та запаху, вважалося, що чим міцніша кава, тим вона краща.

В епоху прогрессу, з’явилися автоматичні кавомашини, що сприяло початку другої хвилі. Поява у продажу кавових зерен італійського обсмаження середньої якості. Кава в зернах набирала неабиякої популярності. Люди зрозуміли гастрономічну цінність кавового напою. Почали масово з’являтися кав’ярні, де використовувалися купажі на основі арабіки та робусти. Під час другої хвилі виявили, що є особливі види кавових зерен Specialty, яких існує всього 10% від запасів світу. Саме вони частково сприяли появі третьої хвилі.

Кав’ярні третьої хвилі – це заклади, де використовується професійний підхід до приготування кави, як до мистецтва, самостійної персоналії, а не напою масово-промислового споживання.

Для таких кав’ярнь характерні наступні вимоги:

  • обов'язково якісне зерно свіжого обсмажування (переважно з власної ростерії), як для продажу в упаковках, так і для приготування на місці;
  • можливість дізнатися інформацію вказану в паспорті кавових зерен, таку як: сорт зерна, методи його вирощування, та інше;
  • наявність декількох сортів 100% арабіки;
  • наявність професійного обладнання;
  • можливість придбати обладнання для приготування альтернативної кави;
  • професійні бариста, які вправно володіють кавовим мистецтвом та допоможуть у виборі кави з індивідуальним підходом до кожного клієнта;
  • стильний та лаконічний інтер’єр приміщення;
  • досить часто в кавярнях присутня література про культуру заварювання та споживання кави.

Альтернативна кава – кава, яку готують за допомогою альтернативних способів заварювання. До них відносять: кемекс, сифон, аеропрес, пуровер, колд-брю та інших методів заварювання. Вважається, що такий метод приготування найбільше розкриває природній смак напою, що захований в зерні.

Для приготування кави в пуровері потрібен час та максимальна концентрація, щоб відчути солодкий та в’язкий темно-янтарний кавовий напій. У дріппер, спеціальну воронку, вкладаємо паперовий фільтр змочений гарячою водою. У сам фільтр необхідно засипати 20 г кави крупного помолу та замочити в 50 мл води. Потім протягом 2-4 хв проливаємо гарячу воду крізь фільтр по спіралі. Готовий напій витікає в чашку під пуровером.

Кава приготована в френч-пресі не густа і не має характерної гіркуватості та кислоти вареного напою. Але, натомість, з’являється вишуканий смак того сорту кавових зерен, який ви використовували для приготування. Такий метод приготування підходить для приготування цінних сумішей та сортів.

Для приготування необхідно довести воду до кипіння та залити її в порожню чашку френч-пресу. Воду, яка залишилася в чайнику, потрібно залишити на 1-2 хвилини. Після, виливаємо з френч-пресу воду, насипаємо необхідну кількість кави і заливаємо водою з чайника. Обережно перемішуємо до однорідного відтінку. Закриваємо кришкою та даємо час для настоювання, приблизно 4 хвилини. Плавно спустіть поршень до упору і кава готова.

Дрип-пакет довго не псується і займає мало місця.

Для приготування напою потрібно відкрити пакетик і встановити на високу чашку за допомогою тримачів. Залити в пакет 190 мл остиглого окропу 93-95°C. Після того як вся вода прокапала, зняти і викинути використаний дріп-пакет. Для кращого розкриття смаку, необхідно трохи зачекати і тим самим дати каві час для настоювання.

Кава в сифоні готується з мінімальними зусиллями. Необхідно закріпити фільтр пружиною за край скляної трубки, щоб він не пропускав кавові залишки в нижню колбу. Насипати 10 г або 2 повні чайні ложки кави дрібного помолу в сифон, налити 100 мл води, запалити горілку. Через високу температури напій переміститься до верхньої колби. Зачекайте до повного приготування. Вимкніть вогонь. Після того як, у верхній колбі знизиться тиск, напій через фільтр почне перетікати в нижню посудину. Кава готова, можна насолоджуватися непервершеним смаком.

Спробуйте відтворити кавові напої різних хвиль, а також альтернативне приготування кави і опишіть свої враження в коментарях.

Вам потрібна оренда кавомашини безкоштовно?

Ми пропонуємо Вам найвищу якість кави в зернах та найкращий парк кавомашин за найпривабливішими цінами з доставкою, встановленням та навчанням! Наші переваги – Ваша вигода:

Смачних кавових експерементів!